Castell de Campelles / Ripollès

castell-de-campelles-091003_503

Situació: A Campelles, petita població del Ripollès (Girona).

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya*

Estat: Pràcticament desaparegut. Mínimes restes. Lliurament accessible. Magnífiques vistes.

Accés - Visitat el 03/10/2009:

Arribats a Campelles caldria localitzar el carrer de Dalt. Les restes es troben dalt de tot d’un turó, al davant d'aquest carrer.

Caldria fer un tomb de circumval·lació pels carrers que envolten aquest turó per tal d'escollir la millor forma possible de pujar-hi, que per altra banda, no comporta cap dificultat.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

En un turó de la vila de Campelles es va construir aquest castell del qual només queden algunes restes de murs.

Aquests murs són confeccionats amb pedra local i lligats amb morter de calç.

Es pot observar una traça en forma circular d'aquests murs.

Tantmateix, sembla que s'hagi fossilitzat el fossat del recinte en el propi terreny, observant-se el desnivell en forma de v baixa.

Notícies històriques

Els anys 918 i 1035 apareix documentat el lloc de Campelles però en aquests moments encara no hi havia el castell.

Segurament es va construir durant les guerres entre els reis de la corona catalano-aragonesa i els de Mallorca, ja que en aquest moment el lloc adquirí un cert valor estratègic.

No hi ha noticia de cap feudatari ni consta com a lloc real, això fa pensar que es tractava més aviat d'una guàrdia que no pas d'un castell termenat.

La visió ampliada del mapa que veiem en aquesta mateixa pàgina, facilita la localització d’aquesta edificació.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.