Castell de Camarasa / Noguera

Vistes del riu Segre, des de la torre del recinte emmurallat de Camarasa.

Situació: Al poble de Camarasa – Noguera (Lleida).

Època: Medieval (Patrimoni.Gencat).

De la pàgina web de lEnciclopèdia catalana, ens complau extreure fragments d’informació referits a Camarasa:

“ La vila de Camarasa es troba a l'esquerra del Segre, al peu del turó dominat per l'antic castell de Camarasa i les restes de l'església romànica ...

El 1048 Arnau Mir de Tost havia conquerit la Vall d'Àger i, juntament amb el comte d'Urgell, pactà amb Ramon Berenguer I de Barcelona, el qual pressionà el rei de Lleida Yusuf al-Muzaffar,  perquè li lliurés els castells de Camarasa i Cubells (sense el talent pactista de Ramon Berenguer la conquesta de les dues places en una sola empresa militar, el 1050, no hauria estat possible). El comte de Barcelona donà la imponent fortalesa de Camarasa (amb enormes baluards, torres alçades sobre pronunciats desnivells i grans panys de muralles) a Arnau Mir de Tost ...

De l'antic castell de Camarasa resten unes torrasses malmeses i alguns murs. L'església primitiva de Sant Miquel, dalt el turó però al peu de la vella suda, fou bastida al segle XIII i, bé que l'estructura és encara romànica, té elements gòtics, com la volta del creuer; a més, té interessants arcuacions a l'absis. Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona, es conserven uns capitells romànics que procedeixen d'aquesta església del castell de Camarasa..."

No hem estat capaços de trobar en quina data es va destruir el castell, però en aquesta mateixa pàgina es comenta que:

“En la segona, (Es refereix a la segona guerra carlina), la dels Matiners, el general Contreras disposà la reconstrucció del castell de Camarasa i hi posà un destacament i actuà una companyia de miquelets local.”

Suposem que es refereix a l’edificació identificada a la pàgina web Patrimoni.Gencat, amb el nom de Castellot del Temps Carlí.

Així doncs, la situació de l’església de Sant Miquel al peu de la vella Suda,  ens permet suposar  que es podria identificar l’indret que ara ocupen les restes del castellot del Temps Carlí, bastides en la posició més enlairada del turó, com el lloc que havien ocupat abans les de l’antic castell.

Per altra banda, la torre identificada en la nostra pàgina deu ser una de les de l’antiga muralla de la ciutat, descrita a Patmapa.gencat

Torre de planta quadrada de 12 m d'alçada que formava part del recinte emmurallat de la fortalesa de Camarasa, del castell medieval que abraçava la vila musulmana. Té unes portes obertes al segon nivell que donen accés al turó del castell. Les arcades són de mig punt, dovellades. S'aprecien els forats exteriors de les bastides per llur construcció i els embigats i voltes de forjats interiors actualment desapareguts. La cantonada de migjorn - ponent està desfeta”..

Per acabar, llavors, les edificacions identificades com a “Castell”  a la pàgina web Patrimoni.Gencat (Situades a un nivell inferior al del castellot i a la vegada, també per sota de l’església de Sant Miquel, creiem que han de ser part del recinte emmurallat de la fortalesa de Camarasa ... i no el castell pròpiament dit ....

Amables lectors, si cal alguna correcció, agrairíem la vostra col·laboració. Gràcies per avançat.

Estat: El conjunt monumental el formen pròpiament la coneguda i estilitzada torre, la citada església – de lliure accés, i habitada per una munió de coloms  -, i les restes del castellot, a dalt de tot d’aquest turó que domina el poble de Camarasa i el curs del riu Segre, que s’ha ajuntat fa poc amb el Noguera Pallaresa.

La torre, malmesa, però ben conservada. L’església presenta un aspecte interior descuidat.

Finalment el castellot està força reformat per fer-lo accessible als visitants, que disposen d’una idíl·lica vista del riu Segre, i al fons, del Montsec.

Accés - Visitat el 06/10/2007:

Procedents de Balaguer, i circulant per la carretera C-13,  en sentit Tremp, a l’arribar a la població, ja es veu l’edificació, a dalt de tot del poble, on hi arribarem de manera intuïtiva, i a més, seguint les indicacions: església de Sant Miquel, del segle XIII, que està  al costat.

Hem aparcat en una petita plaça, vora la torre N 41 52 35.00 00 52 41.00

Localització: N 41 52 33.29 E 00 52 43.71 son les dades de situació de l’església de Sant Miquel, les més fàcils de situar sobre el Mapa de Google.

Altres:

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camarasa, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Ver Noguera en un mapa más grande