Castell de Caldes – Caldes de Malavella / Selva

Castell de Caldes - Entorn urbà.

Situació: Dins el casc urbà de la població de Caldes de Malavella (La Selva) – Girona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurat: sobreviuen un pany de paret i tres torres. Aparcament als carrers dels voltants. Al costat hi ha l'església de Sant Grau - Romànica - Segle XII (Patrimoni.gencat).

Accés - Visitat el 09/09/2008:

Senzill de localitzar: A la Plaça de l’Aigua, situada entre els carrers de les Termes Romanes i Pla i Daniel.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

Torres i muralla situades en el nucli urbà.

La torre A està situada al costat lateral dret de la Casa Rosa (actual Consell Comarcal).

Te planta de ferradura, amb basament més ample de baix que de dalt.

El parament és de filada amb verdugades de maó.

Els carreus són rectangulars i segurament de pedra de granet de Caldes.

Actualment està coberta de teula àrab i adossada a dos edificis segurament d’origen medieval, però que han estat molt modificats.

La torre B té planta semi- circular, paredat de filada en la part inferior (que és la més antiga), amb un petit basament més ample que la resta de la torre.

Segons el tipus de carreus i de paredat es poden diferenciar dues etapes de construcció.

La part superior més moderna, amb carreus de pedra de granet i basalt, de paredat rústic, amb tres finestres en arc de mig punt; els brancals dels arcs són de maó comú i la volta de maó pitxolí; els arcs són cecs.

La torre queda rematada per una petita cornisa de maó.

Està adossada a un edifici del s.XX.

La torre C està situada al N- E de les Termes Romanes.

Té planta semi-circular i està adossada a un angle de la muralla.

Paredat de filada, fet amb pedres adobades en forma rectangular i col·locades en filada, això contrasta amb el paredat de la muralla que és rústic verdugat amb pedres bonyarrudes, de diferents mides, poc o gens adobades, i amb verdugat de pedra (cordó o faixa de pedres alineat, intercalat cada certs metres d'alçada i que dóna un assentament més uniforme).

Els carreus de la torre són rectangulars de granet de Caldes.

La torre té un basament esglaonat que dóna suport al conjunt.

Notícies històriques

Si bé el castell de Caldes, bastit aprofitant les ruïnes de les termes romanes, deu de ser molt més antic, (possiblement pertanyia al vescomtat de Cabrera originàriament), la primera referència que tenim és de l'any 1183.

De fet, l'apel·latiu de Caldes compareix en diversos documents del Liber Feudorum Maior des del 1059.

L'any 1240 els termes de castells de Caldes i de Llagostera formaven una extensa batllia reial, als habitants dels quals afavorí el rei Jaume I amb privilegis i franqueses.

El 1375 Pere el Cerimoniós creà la baronia de Llagostera en favor de Gastó de Montcada i de Lloria éssent-hi inclós els castell de Caldes i continuant-hi unit fins a la fi de l'antic règim.

A la darreria del segle XIX el castell fou enderrocat, ensems amb l'hospital bastit aprofitant l'estructura del castell.”

• Al costat mateix hi ha les Termes Romanes (Segle I DC), monument històric d’interès nacional. Actualment (Setembre 2008) no es poden visitar, hi estan efectuant treballs de restauració.

• De la pàgina web de l’Ajuntament de Caldes, ens complau extreure la següent informació referida a aquestes Termes Romanes (Novembre 2012):

“ Monument històric d’interès nacional.

Són les restes més ben conservades del municipi romà d’AQUAE CALIDAE, actual Caldes de Malavella.

Encara s’hi poden observar els mecanismes de funcionament de l’aigua gairebé intactes.

L’ edifici consta d’una piscina central i una sèrie de cambres al voltant per rebre tractaments guaridors.

Hi ha tres espais a la part del darrera, inicialment es pensava que eren banyeres, però es tracta d’estàncies on es prenien olis.

Les seves característiques són eminentment salutíferes lligades al culte probablement d’ Apol·lo o d’ alguna altra divinitat guaridora de malalties.

També en aquesta zona hi ha l’ermita de Sant Grau, amb un llenç de la muralla i restes de la vila medieval (Cal Ferrer de la Plaça i Can Trelles).

Can Manegat i Ca l’ Estapé (Casa Rosa) són dues mostres de l’arquitectura modernista en aquesta zona.”

“ Caldes de Malavella us convida a visitar la nostra terra, a mig camí de la Costa Brava i de la Serra de les Guilleries, a la plana de la Selva, rica en contrastos, patrimoni i tradició.
L'aigua termal és el factor més important, característic i original de Caldes, ja que l'evolució al llarg del temps, incloent-hi la cultura artística, depèn directament d'ella.

A la nostra vila us passejareu a través de la història; entre ruïnes romanes, restes medievals i construccions modernistes i noucentistes.

I si després de les llargues passejades necessiteu relaxació, les aigües del poble, de reconegudes propietats curatives, us facilitaran un tractament hidroterapèutic, des de les fonts d'aigua calenta o des dels nostres balnearis.”

Selva : Veure en un mapa més gran.