Castell de Calders – Calders / Moianès

Panell informatiu que trobem a l'inici del camí a peu.

castell-de-calders-111001_553bis

Una perspectiva de l'edificació.

Un llenç de muralla.

Un altre llenç de muralla.

La torre, l'element més significatiu del conjunt. Vegi's que s'aguanta sobre una base de totxos d'època moderna, degut a que la roca sobre la que se sustentava ha caigut.

castell-de-calders-111001_521

En aquesta fotografia es percep clarament que la torre ha perdut la meitat del seu cos.

castell-de-calders-111001_535bis

Boca d'entrada d'una estança coberta amb volta de canó. Suposem que era una cisterna.

castell-de-calders-111001_533

Altra vista. Sota l'edificació del primer terme, a l'esquerra, hi ha l'estança coberta.

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Calders, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès - (Barcelona)

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Època: Segles XII – XIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès, poques restes. L'element més significatiu del conjunt és la torre rodona, que està sustentada per material d'època moderna, al haver cedit la roca sobre la que estava edificada. També es pot veure la boca d'una petita estança subterrània amb sostre  de volta de canó (cal suposar que és una cisterna), a més de que son encara identificables alguns llenços de parets del recinte murat que l'envoltava.

Accés - Visitat el 01/10/2011:

La troballa ha estat relativament senzilla. Sortint de Calders, per una rotonda situada a 41 47 16.05 E 01 59 29.79 hem continuat per la carretera B-124 en sentit Monistrol de Calders, sense arribar-hi, doncs entre els PK 36/37 (41 46 48.53 01 59 50.76) d’aquesta carretera hem continuat per un trencall a mà dreta, en una pronunciada sortida.

Ens trobem llavors circulant per un camí de terra, una mica bonyegut de tant en tant, transitable amb precaució, fins un lloc situat a 41 46 57 01 59 30 on hi ha l’inici d’un corriol per pujar, a peu, al castell. Hi ha un  panell informatiu. Des de la carretera general fins aquest lloc hi ha uns 800 m. de distància.

Hem aparcat el cotxe aquí mateix i en uns 10 minuts de caminada hem arribat a tocar les restes del castell.

Resta una torre cilíndrica mig malmesa i notables restes de murs.

Situat dalt d'un petit turó cònic, antigament envoltat per un meandre del riu Calders.

Del conjunt arquitectònic en queden notables restes de muralles, la torre d'homenatge (de secció circular i força malmesa) i altres fragments de construcció entre els que figuren els que s'atribueixen a la capella de Santa Maria del castell.

En conjunt el seu estat de conservació es dolent, quedant-ne sols algunes parets mig enrunades.

Construït amb pedra local amb argamassa grollera, amb sectors amb "opus spicatum" a la torre.

Capella de santa Maria

Construcció en ruïnes que es troba en el conjunt arquitectònic del castell de Calders.

A jutjar pels restes que encara queden deuria ser una capella petita, de tipus rectangular, sense cap mena d'ornamentació ni absis, pròpia d'un castell encimbellat, obra probable del segle XI.

Comprèn també una construcció subterrània, amb coberta de volta ogival, avui força plena de runa.

Volta feta amb mulassa de canyes juxtaposades.

El material constructiu és la pedra local amb argamassa.

A les cantonades, carreus ben escairats.

Està catalogada com a romànica, malgrat no hi hagi, actualment, suficients elements arquitectònics com per afirmar-ho.

Castell termenat. Documentat el 947.

Hi ha noticies del castell de Calders al 965 ("castro Caldarios"), per una donació de vinyes que es fa al comtat de Manresa, en terme del castell de Calders.

Posteriorment a aquesta data es deuria ampliar i modificar.

Va pertànyer a la comtessa Ermessendis, vídua del comte Ramon Borrell, fou un dels castells que ella donà al fill comte de Barcelona com a garantia de la pau que li jurava.

El llinatge Calders s'afigura al segle XI amb Guillem Ramon de Calders que casà amb Guilla, filla de la comtessa de Cardona, Ermessendis.

Es creu que les restes actuals responen a una construcció del segle XII i XIII, amb algunes del XIV, èpoques en que el castell tingué més vida.

El terme del castell agafava tota la vall del riu Calders.

Els Calders passaren des del segle XIII a ser amos de la baronia de Segur, i van cedir el feu de Calders als Talamanca (1336), que al 1347 van adquirir del rei la jurisdicció del terme.

Sembla que al 1462 ja no servia a l'objectiu militar.

*Informació extreta  de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

calders-rotonda-inici-itinerari

A Calders, rotonda des d'on prenem la sortida cap a la carretera B-124. Fotografia extreta de GOOGLE MAPS.

castell-de-calders-google-maps-itinerari

Visió general de l'itinerari. Fotografia extreta de GOOGLE MAPS i complementada amb la informació necessària.

calders-riu-calders-111001_503bis

A la vora d'aquesta construcció hi discorre el riu Calders, on hem localitzat aquest bonic indret. Creiem que hi ha d'haver-hi altres llocs també força interessants. Caldrà descobrir-ho.