Castell de Burg – Farrera / Pallars Sobirà

Situació: A Burg, entitat de població del municipi de Farrera (Pallars Sobirà) – Lleida.

Època: Segles XI - XII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Desaparegut. Un anònim veí de la població ens ha indicat el lloc que ocupava anteriorment aquesta edificació, sense que avui en dia n'hi hagi ni rastre.

Altres noms: “Lo castell” - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 10/09/2010.

Localització: Unes coordenades en un lloc qualsevol de Burg N 42 30 14.80 E 01 16 21 - Altitud: 1269 m.

Descripció

En principi cal pensar que cap el segle XI o XII es féu aquest castell o casa forta amb relació al poble proper, Burg, tal com s'esdevingué en molts pobles en aquesta època de feudalització.

La plataforma que hi ha al cim del petit turó on es va construir el castell té una amplada d'uns 12 metres.

Al costat meridional hom hi veu aproximadament 11 metres de mur, dels quals només són visibles amb claredat uns 4 m.

Només fa al voltant de 70cm. de gruix i té una alçada màxima de 2 metres.

Al costat oest també s'endevina l'existència d'una paret.

Les pedres d'aquests murs són de llicorella sense treballar.

A la banda nord, sembla com si hi hagués hagut un vall, més o menys artificial i molt ample.

Notícies històriques

La vila de Burg és coneguda des de l'any 1032, Burg, Farrera i Baén foren detinguts al segle XI pels feudataris dels comtes del Pallars Jussà (el vescomte Isarn, Guitard, Tebdal...). Posteriorment els comtes de Pallars Sobirà n'esdevingueren senyors eminents, mentre que els seus feudataris, els Bellera i els vescomtes de Vilamur passaren a tenir-hi drets diversos. L'any 1130 Artau III de Pallars infeudà els castells de Farrera i Burg a Arnau Mir Garreta.

El 1234, Roger de Comenge, comte de Pallars, i Guillem de Bellera concediren als habitants de Burg la facultat d'emprivar en tot un extens terriotri comprès entre el riu Cebollera, el pont del Romadriu i l'hospital de Vaell, i a la muntanya de Prat de Miró, fins al riu de Vaell i els termes d'Aós i de Civís.

En darrera instància, els feudataris del Pallars havien de prestar homenatge al rei. El 1278 Dalmau de Montcortès ho féu pel castell de Burg. El 1280 Pere el Gran en donà la potestat a Joan, procurador del vescomte de Vilamur.

Empenyorat per Blanca de Bellera, comtessa de Pallars, el castell de Burg passà, a les acaballes del s. XIII, a mans dels comtes de Foix i vescomtes de Castellbò.

L'any 1393 el comte Mateu I de Foix enfranquí els habitants de Burg, Farrera i Mallolís del servei de guaita als castells del vescomtat pel preu de 100 florins d'or d'Aragó.

Dins el quarter de Tírvia, l'any 1519 Burg tenia 19 habitants i exel·lia per la seva fortalesa.

Pere Tragó escriví: "En lo dit lloch ha fortalesa e una torre que ret castell e és molt fort.".