Castell de Bufalaranya – Roses / Alt Empordà

castell-de-bufalaranya-090507_575

Fossat.

Situació: Al terme municipal de Roses (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle X.

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 07/05/2009:

D’entrada val a dir que l’itinerari que proposem potser no és el més adient, però és l’únic que coneixem, i en qualsevol cas presenta unes vistes panoràmiques precioses.

Procedents de la localitat de Roses i circulant per la carretera GI-614 amb destinació Cadaqués, entre els PK 6 i 7 d’aquesta carretera, trobarem un trencall a mà esquerra (Coordinades N 42 17 42 E 03 12 19) on hi ha uns cartells, que entre altres indiquen per anar al Serrat d’en Berta. Com sigui que també hi ha un cartell prohibint  la circulació de vehicles motoritzats, excepte veïns i serveis, hem deixat  el cotxe còmodament aparcat aquí mateix, i hem continuat a peu, per una ampla pista de muntanya.

Ben aviat l’edificació ha estat visible a la nostra esquerra. Al cap d’uns 20 minuts d’agradable passejada, hem arribat a un lloc (42 17 53 03 11 48. Un solitari arbre a l’esquerra del camí. La pista fa tot seguit una volta pronunciada cap a la dreta. No hi ha cap indicació.) on veiem, una mica lluny i a baix, al recte, el castell i al fons la badia de Roses.

Aquí hem localitzat un petit, discret, minúscul corriol, que ens ha permès arribar a les restes del castell en uns quinze minuts. La baixada no és gens còmoda. Una atapeïda vegetació de muntanya erma dificulta extraordinàriament la marxa si un s’aparta sense voler del camí. Els darrers metres s’efectuen sobre un terreny pla i net de vegetació.

Altres: Està construït integrament amb llicorella (en castellà: “pizarra”), una pedra molt abundant en aquestes contrades.

Per davant, la mateixa pendent de la muntanya facilita la defensa de l’edificació. Per darrera i al voltant es evident la presència d’un fossat. Fins i tot, en la nostra modesta opinió,  la construcció d’aquest fossat deuria d’haver permès l’extracció de la mateixa pedra que es va fer servir per erigir el castell.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-bufalaranya-090507_503

Inici de l'itinerari: Aquí hem aparcat el vehicle i hem continuat el camí a peu.

castell-de-bufalaranya-090507_577

No gaire més lluny d'aquest arbre és on hem abandonat aquest camí per continuar pel petit corriol mencionat.