Castell de Briançó – Rivera d’Ondara / Segarra

Castell de Briançó – Rivera d’Ondara

I T I N E R A R I

Situació: A Briançó, petita entitat de població del municipi de Ribera d’Ondara, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIV -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pràcticament desaparegut. L’antiga edificació ha estat transformada en una casa senyorial.

Altres noms: Cal Carulla - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 18/10/2013:

Circulant per la autovia A-2, vàrem prendre la sortida del PK 526, indicada per anar als Hostalets de Sant Antolí i Rubinat. De seguida arribem a Briançó.

Localització: N 41 38 11.83 E 01 20 41.45 – Aquestes dades sols identifiquen un lloc qualsevol de Briançó – Altitud: 564 m.

Casa senyorial que en origen era el primitiu castell de Briançó.

L'habitatge se'ns presenta adossat i envoltat per antics murs amb contraforts i antigues construccions que formaven part de la fortificació i defensa d'aquest indret, i que ara estan adaptades a noves funcionalitats com garatges, coberts agrícoles, etc.

Aquesta casa mostra notables remodelacions estructurals fruit del gust dels seus propietaris i presenta una forma irregular, definida bàsicament per planta baixa, primer pis i golfes.

Cal destacar el fet de que la major part d'obertures de l'habitatge donen a l'interior del nucli urbà, davant la plaça del poble, tot respectant la seva funció primitiva de defensa, on quasi no hi havien obertures exteriors i els seus alts murs feien de muralla o fortificació. Les cobertes de la casa són a una vessant i orientades a les façanes laterals.

El parament de l'edifici ens mostra la combinació d'ús de paredat, arrebossat, en alguns sectors més antics, i obra amb maó.

Notícies històriques

El castell de Briançó apareix documentat a partir del segle XII i els avantpassats de la família Carulla es remunten al segle XIV.

El nucli primitiu de Briançó, era format per aquest castell, situat a la banda oriental, que presidia un pati o plaça central al voltant del qual es distribuïen les cases que formaven l'estructura d'un clos murallat que tancava el nucli medieval, menys per una porta que s'obria al nord, i que actualment no s'ha conservat. Modificacions posteriors que van afectar a l'estructura topogràfica urbana, a partir del segle XVII.

Actualment, l'aspecte exterior de Cal Carulla no evidencia la forma original de l'edifici.

Si més no, al seu interior es conserva un paviment de codolines i interessants voltes amb arcades semicirculars i apuntades que deixen intuir una continuïtat estructural cap a un nivell inferior.”