Castell de Bestracà – Camprodon / Ripollès

Situació: En terrenys del municipi de Camprodon (Ripollès) – Girona.

Època: Medieval. Documentat des del segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Esplèndides vistes als voltants.

L'itinerari proposat, és el següent:

Iniciem el recorregut al poblet d'Oix i circulant per la carretera que es dirigeix a Beget, a uns 3,5 km. d'Oix, trobarem un trencall a mà dreta (Segon trencall. N 42 16 49 E 02 31 32. No hi ha cap indicació), per on continuarem.

(Donat que és molt tancat aquest trencall, per facilitar la maniobra amb el cotxe,  podem anar uns quants metres més endavant, on trobarem un ampli voral a la dreta, que ens permetrà invertir el sentit de la marxa, i enfilarem més còmodament  aquesta entrada).

Posem el compta quilòmetres del cotxe a zero.

Circularem ara per una pista de muntanya en bones condicions. Tot i així, caldrà tenir en compte que les circumstàncies meteorològiques poden alterar sensiblement les condicions de circulació.

Al cap d'uns 700 metres de recorregut, sobrepassarem, deixant-la a la nostra esquerra, una bonica masia abandonada, Cal Peirer (42 17 01.72 02 31 37.67).

Al cap d’un recorregut aproximat d’uns 2 km. des de la carretera general, arribarem al coll de Bestracà (42 17 19.79 02 31 0.44) , on aparcarem còmodament el vehicle, disposats a continuar el camí a peu.

Cal dirigir-nos en direcció a una masia que es veu molt propera, a la dreta, a dalt. Al costat hi ha una esglesieta.

Deixem el trencall que per l'esquerra ens duu al pati de la masia i al cap de ben poca estona, arribem a la petita planura (accessible fins aquí amb vehicle tot terreny ...) on hi ha la bonica església de Sant Andreu de Bestracà (Romànica  segle XII - Restaurada l'any 1982 pels amics de l’Alta Garrotxa).

Al costat mateix de l’església, perfectament visible, veurem el tronc d’un gegantí arbre caigut. Aquí mateix s'inicia el camí a peu al castell.

No hi ha cap informació, però des d’aquest lloc, anirem trobant un bon grapat de fites, que situades en el lloc oportú, ens dirigeixen amb precisió al nostre destí.

El camí zigzagueja entre l'arbreda, anant guanyant altura, fins un lloc on trobem a l'esquerra, unes grans pedres, per enmig de les quals hem de continuar, grimpant com les cabretes.

Ens trobarem caminant per la cresta de la muntanya, amb impressionants espadats a la nostra dreta, seguint de manera intuïtiva un imprecís corriol, ara ja sense fites, en sentit ascendent cap al cim més alt d’aquesta carena, on trobarem les restes del castell.

Val a dir que aquest tram final pot presentar dificultats per a gent poc acostumada a anar per la muntanya. No és gens aconsellable fer-ho amb criatures ni amb gent gran.

Al punt més alt del turó, presidint les restes del castell, hi ha un vèrtex geodèsic. La planxa de metall amb les dades inscrites, està mig trencada.  Pels voltants hi ha un considerable nombre de pedres escampades. Devia d'haver estat una notable fortificació.

La pujada, des del lloc on hem aparcat el cotxe, fins el cim, l'hem fet en uns 45 minuts.

Localització: N 42 17 39.66 E 02 30 55.55 - Altitud: 1.054 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Ruïnes de mur i torre del recinte, prop l'església romànica de Sant Andreu.

L'estat actual del castell de Bestreca és de ruïna.

Tan sols s'endevinen les restes de l'antiga església de Sant Julià, que fou capella del castell.

La resta de terrenys que ocupaven les edificacions residencials i defensives són pilons de pedres, fent impossible esbrinar llur planta.

Sembla que aquest castell mai va tenir una excessiva importància i la seva jurisdicció era molt petita, tan sols comprenia part de les terres que avui formen els municipis de Beget i Oix.

El castell possiblement fou bastit durant el segle XI.

Malgrat tot, les restes que s'endevinen són les d'un castell amb doble recinte emmurallat, amb un fossat entre el recinte jussà i el sobirà.

També es creu que una de les restes que es pot veure correspondria a una cisterna.

Castell termenat. Documentat el 977.

Bernat de Bestrecà (1010) va prendre part en una expedició de catalans a Còrdoba, juntament amb el comte Bernat Tallaferro de Besalú.

Un altre Bernat de Bestrecà apareix en documents datats l'any 1138 i 1175, fent donació d'un mas que tenia a les terres de Palera, al monestir de Santa Maria de Besalú.

Gerarda de Bestrecà es va casar o va deixar en donació o testament a la noble família rossellonesa de Blau la seva baronia de Bestrecà.

En el decurs del segle XV el castell i les seves possessions passaren a mans de la família Barutell, senyors que van fer llargues estades al castell fins el seu definitiu trasllat a la nova casa forta que feren bastir prop del poble d'Oix.

• Un curt i entretingut relat sobre el "Drac de Bestracà." En el seu moment vàrem localitzar aquest relat a la pàgina web de Relats en català. Malauradament ara, no ens ha estat possible localitzar-lo. Deixem constància d'aquest fet

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camprodon, i no precisament a la vora les unes de les altres, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.