Castell de Barbavella – Celrà / Gironès

castell-de-barbavella-100116_512

castell-de-barbavella-captura-de-pantalla-de-google-maps

Resum itinerari. Captura de pantalla de Google Maps.

Situació: A les afores de la població de Celrà (Gironès) – Girona.

Època: Ho desconeixem.

Estat: Molt malmès, poques restes. Força difícil de localitzar sense tenir dades prèvies o sense coordenades de situació. Lliurament accessible. Fàcil aparcament als voltants.

Si no anem errats en la interpretació del que hem vist, encara hi ha un bon tros del fossat que envoltava l’edificació.

L’itinerari proposat és el següent:

Iniciem la descoberta dins del casc urbà de Celrà, a la confluència dels carrers Doctor Romagós i Balmes ( N 42 01 26.33 02 52 38.71). Continuarem per aquest últim carrer, deixant enrere Celrà.

Creuem una cruïlla: (42 01 22.51 02 52 27.01) Seguim recte.

Trobem un trencall:  (42 01 17.98 02 52 18.95) Continuem per l’esquerra.

Aviat deixarem enrere, a l’esquerra, una casa i  una bassa d’aigua (Can Cla de Mas).

De seguida la carretera fa una petita ziga zaga, primer a dreta i després a esquerra. Aquí mateix hi ha una petita placeta, on aparquem el cotxe: 42 01 07.59 02 52 19.18. A dia d’avui, hi ha un cartell informatiu: Les mines de Celrà.

Les minses restes del castell es troben situades dalt de la petita elevació del terreny que hi ha aquí mateix, dins l’arbreda, a deu metres de distància del lloc on hem aparcat, mirant en direcció a Celrà.

Localització: N 42 01 07.93 E 02 52 19.52. Altitud: 127 m.

“ El castell de Barbavella

En queden unes escadusseres ruïnes dalt d'un turó situat més a munt de can Clar del Mas, abans d'arribar a can Corney, a la dreta del camí.

La construcció seria de dimensions reduïdes, a mode de torre de guaita, la qual també podia servir de refugi per una petita guarnició armada. Dins dels seus murs, en el decurs dels anys 1415 i 1416, s'atorgaren diversos capbreus per part dels pagesos sufraganis de la senyoria.

Les possessions que tenien a Celrà els senyors de Cervià possibilitaren la seva construcció en el segle XI. En la segona meitat del XII passà a mans d'Arnau de Palol, senyor també del castell de Palol d'Onyar. Un segle després els dominis de Barbavella, entre ells diversos molins fariners a la llera del Ter, foren adquirits per Arnau Ponç, clergue i jurista de Girona. Aquest, en testar el 21 de juny de 1296, llegà la senyoria a l'Hospital Nou o de Santa Caterina, institució fundada el 1211 per la confraria de Sant Martí amb la finalitat d'atendre els pobres i malalts de Girona i contorns. "

• Donem les gràcies a l’Ajuntament de Celrà , per haver-nos facilitat abundant informació, unes carpetetes - caminant per Celrà, que ens ha permès descobrir els castells i altres llocs d’aquesta bonica localitat.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Celrà, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Gironès : Veure en un mapa més gran.