Castell de Banyeres / Baix Penedès

castell-de-banyeres-070421_504bisblog

Situació: A Banyeres del Penedès, localitat i municipi del Baix Penedès (Tarragona).

Època: Segle X - (Generalitat de Catalunya) - Amb el nom de “Guàrdia de Banyeres”, està identificat cap a l'any 938.

Protecció: BCIN - (Generalitat de Catalunya).

Estat: Sols resta en peus una part d’una torre de gruixuts murs. Lliurament accessible. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: La Guàrdia de Banyeres.

Accés - Visitat el 21/04/2007 i el 12/12/2014:

Trobarem aquestes restes al cim del Puig, al final del carrer Major.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

" Descripció

Torre situada al cim del puig, parcialment enderrocada. Tenia una estructura cilíndrica de la qual en resta menys de la meitat. És feta de paredat amb carreus irregulars. Té una alçada aproximada de 12 m.

Notícies històriques

Documentat el 938. La primera referència escrita de la torre de guàrdia de Banyeres és del 938, a la confirmació de les possessions de Lluís d'Ultramar.

L'any 988 el rei Lotari assignà al monestir de Sant Cugat el domini de la torre i d'altres castells.

En el turó del Puig s'ha trobat restes de ceràmica musulmana, la qual cosa originà dues hipòtesi: el lloc fou ocupat pels sarraïns o bé la ceràmica hi arribà gràcies al comerç.

A l'any 1032 el bisbe Guadall va atorgar com a feu el "castell de Banyeres" a Mir Llop Sanç. Els Banyers eixamplaren els seus dominis (L'Albornar, Tomoví, Albinyana), que obtingueren en feu de Sant Cugat durant el segle XI.

El 1177 el bisbe de Barcelona pledejà contra Guisla de Banyers per usurpació dels drets que la mitra tenia en aquest castell.

El 1371 el castell passà al patrimoni reial. Al segle XVII, el castell i el lloc de Banyeres encara pertanyien a la corona.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.