Castell d’Aspa / Segrià

Situació: A Aspa, petita localitat de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. No és accessible lliurament.

Altres noms: Castell Palau d’Aspa.

Accés - Visitat el 28/07/2007:

Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger. La visió del mapa de Google que hi ha en aquesta mateixa pàgina, sens dubte facilitarà la determinació del camí a seguir.

Arribats a Aspa, és ben senzill de localitzar: al bell mig del poble, al final del carrer Major, vial que surt a l'esquerra del davant mateix de l’església. Hem aparcat als voltants d’aquesta edificació, i ja a peu, ens hem desplaçat per aquest carrer, cap al castell.

Altres:

• De la pàgina web de l'Ajuntament d’Aspa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

Castell-palau d’Aspa

Fou inicialment Palau Episcopal i posteriorment Casa Rectoral.

Tenia grans portals adovellats.

Destaquen la gran galeria d’època gòtica amb vistes sobre la vall del riu Set, el pati interior empedrat amb un antic pou i una capella d'arcades ogivals (destruïda pràcticament en la seva totalitat el 1936). “

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya),ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Aquest edifici és a l'extrem de ponent de l'esperó on s'assenta la població d'Aspa, a mig dia del riu Set.

L'actual construcció és de planta trapezoïdal i té un marcat de caràcter gòtic.

El costat meridional és el més regular però correspon a l'obra dels segles XVI i XVII; a l'est, les dependències foren reaprofitades per a fer-hi habitatges particulars, en un edifici fet de carreus encoixinats; al nord hi ha un pati amb cisterna, i a l'oest una edificació caracteritzada per tenir vuit finestres coronelles de tres arquets apuntats, amb dues columnetes de base àtica i capitell troncocònic llis, fet que fa suposar que aquesta part va ser construïda entre el segle XIII i el segle XIV.

Interiorment les cambres són fruit de les darreres modificacions, excepte una gran habitació a l'eix sud-nord que té dos arcs de diafragma i podria ser més antiga.

També és del mateix moment l'arc apuntat del mur occidental del pati, integrat en una façana bastida el 1586.

Poca cosa més resta de la primitiva construcció.

Notícies històriques

Després de la conquesta, el lloc d'Aspa fou atorgat al bisbe i al capítol de la seu de Lleida, que en conservaren la senyoria fins a la fi de l'antic règim.

A l'inici del segle XIII el bisbe hi féu construir un castell palau, on sovint residiren els bisbes regularment fins al segle XIX.

Aquest palau ja és esmentat l'any 1215 en un document del Llibre Verd de la catedral.

Patí moltes reformes i modificacions posteriors.

L'ajuntament adquirí l'edifici a l'any 1989 gràcies a la donació de la seva propietària, que a la seva vegada l'havia adquirit del Bisbat de Lleida als anys 70.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.