Castell d’Alta-Riba – Estaràs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Alta-Riba, entitat de població d’Estaràs, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès, ruïnes. Lliurament accessible. Al costat hi ha les restes d’un mas que es barregen amb les pedres del castell. Encara sobreviuen uns cups (Tines).  També hi ha un dipòsit d'aigua.

Accés - Visitat el 03/11/2007:

Molt a la vora de la població de Sant Ramon, a tocar de la carretera C-25. Accedim amb cotxe fins quasi dalt de tot del turó on hi ha les restes de l’edificació, al costat d’una masia, on una cadena barra el pas dels vehicles al castell.

Hem aparcat còmodament aquí mateix: 41 42 43 01 21 56.

Després hem recorregut a peu els escassos vint-i-cinc metres que ens separen de les restes de l’edificació.

Curiositat: hi ha un petit habitacle cobert, perfectament accessible des de l’exterior, també malmès, que curiosament, el dia de la nostra visita, l’hem trobat acuradament netejat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Restes de l'antic castell d'Alta-Riba situat a la part més elevada del nucli. Actualment només es conserva part de l'antiga torre de defensa, de planta cilíndrica i assentada directament sobre la roca.

Està realitzada amb carreus regulars de mitjanes dimensions units entre ells amb morter, on encara s'hi poden observar els forats de la bastida que es va utilitzar per a la seva construcció. Actualment només es conserva el que correspondria al primer pis, havent-se enderrocat la resta on devia estar la porta d'entrada.

Pel que fa al seu interior, es pot observar que era de planta quadrada, almenys pel que fa la planta baixa, la qual segurament comunicava amb les plantes superiors mitjançant una obertura rectangular en forma de volta. Al seu voltant trobem restes d'una construcció més recent, amb la presència de cellers i cups (Tines).

Notícies històriques

Els seus orígens es remunten al s. XI, com la resta dels de la regió. Formà part del comtat de Berga. Cap a la meitat de l'onzena centúria el comte de Barcelona Ramon Berenguer I cedí a Bonfill, potser senyor de Llobera, el castell d'Alta-riba, amb la torre i les cases de l'entorn. En el mateix moment o poc després Bonfill va prometre al comte i a Pere Mir i Bernat Pere que donaria potestat del castell . El 1079 era senyor de castlà del lloc Ramon Miró, que el llegà a les seves filles.

Del segle XII es coneixen altres senyors i feudataris. Al s. XII apareix la família dels Alta-riba com a castlans dels terme. El 1208 Arnau d'Alta-riba, que tenia el castell per Guillem de Cervera, el llegà a la seva filla Berenguera, la qual el va vendre al monestir de Santes Creus el 1238. La venda del castell d'Alta-riba a Santes Creus fou confirmada per Arnau de Cervera el 1251. Aquest monestir fou el senyor de lloc fins a l'abolició de les senyories al s. XIX.”