Castell d’Algerri / Noguera

Informació facilitada per un plafó informatiu que hi ha a la planura del castell.

Vista d'Algerri des del castell.

Situació: Dalt d'un turó presidint la població d'Algerri (Noguera) – Lleida.

Època: Segle XII (Patrimoni-Gencat)

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Restes rellevants. Un plafó situat al bell mig de les restes, ens informa amb detall de la construcció. Boniques vistes.

Aparcament discrecional, sense problemes als carrers del poble.

Accés - Visitat el 15/11/2008:

Dins d’Algerri, cal localitzar el carrer Ombra, situat a la vora de l’església del poble. Al nº 18 d'aquest carrer (41 49 00 00 38 14) hi ha un petit pas cobert que accedeix al carrer de Dalt, des d'on arrenca un discret camí, avui per avui, sense cap indicació, i que segons ens comenta l'anònim i amable habitant del llogaret que ens ho ha ensenyat, tot just fa dos mesos que ha estat habilitat.

Ens trobarem pujant per un costerut camí, perfectament assenyalat per un munt de pedretes a cada costat, que en cinc minuts ens portarà dalt del cim.

• Torcularium– El llegat del vi i de l'oli en el paisatge

Curiositats:

Els Trullets: De la pàgina web de l'Ajuntament d'Algerri, ens complau extreure,  extractada, la següent informació (Juliol 2012):

" La primera notícia que tenim dels Trullets dataria de 1640, quan apareixen citats dins un capbreu dels monjos del monestir de Poblet. Segurament la seva utilitat va acabar aproximadament en el segle XIX amb motiu de la greu crisi del vi, els quals entrarien en desús, malgrat que no tenim cap document que ens permeti afirmar aquesta hipòtesi.

El monument dels Trullets es troba ubicat als afores de la població d’Algerri, integrat en l’Espai d’Interès Natural la Serra Llarga. La seva distribució és en tres àrees.

La utilitat dels Trullets era emmagatzemar el vi durant el temps necessari per fer el procés de la fermentació, i posteriorment extreure aquest líquid per comerciar o consumir.

Morfològicament els Trullets segueixen un patró comú en la seva construcció: parteixen de dos estructures, la cisterna a la part superior i la sortida a la part inferior, comunicades per un conducte circular. Aquestes estructures estan excavades a la roca de guix cristal·litzat. Bàsicament la cisterna té una capacitat per emmagatzemar aproximadament entre 2.000 i 2.500 litres.

El sòl on estan construïdes està format per roca de guix cristal·litzat, el qual és comú al llarg de la Serra Llarga. La dada interessant d’estar ubicats en la roca de guix rau en la possibilitat d’ajudar-nos a comprendre la fermentació del vi, ja que aquest mineral ajuda a realitzar aquesta fase en la producció de la preuada beguda.

Respecte del seu estat de conservació, la seva inutilització durant tant de temps, l’acció incontrolada de l’home i l’efecte de la natura, els han deixat en un estat bastant deplorable. "

Per a les persones interessades per aquest tema, a l'anteriorment citada pàgina, a més d'haver-hi una completa informació, també hi ha un bon nombre de fotografies.

Una altra zona de Trullets - Trullets del camí de la Garriga