Castell d’Alcanó / Segrià

Situació: A la població d'Alcanó - (El Segrià) - Lleida.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Habitat. Aparcament als carrers dels voltants.

Accés - Visitat el 28/07/2007:

A la plaça Major, al bell mig del poble. Fàcil de localitzar: si ens situem al davant mateix (d'esquena) a la porta d'entrada a l'església Parroquial de Sant Pere (Barroc – Segle XVIII – Patrimoni.Gencat),

és el carrer que arrenca aquí, en direcció al davant nostre. (A l'esquerra deixaríem el carrer Major)

Altres:

“ Edifici del segle XII, de pedra escairada amb finestrals gòtics i alguns murs ferrenys.  Tot l'edifici està emmurallat.
Situat al nucli antic de la vila, de tradició medieval, carrerons estrets, que encara mantenen alguns noms dels oficis de l'època.”

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya),ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

A Alcanó es conserva, a un extrem de la plaça Major, una gran construcció molt reformada que es correspon amb les restes de l´antic castell.

L'interior ha estat compartimentat per a contenir dos habitatges, de tal manera que, fora d´una paret mestra, no guarda res que pugui recordar els seus orígens medievals.

També els panys exteriors, on són visibles grans esquerdes en l´aparell de carreus escairats, estan molt desfigurats conservant-se només l´aspecte massís del conjunt i alguna petita obertura, especialment una finestra ogival i una espitllera al mur lateral,

a més d´un trencaaigües amb l´obertura tapiada en una façana que no ha conservat cap portal antic.

També el coronament ha estat alterat ja que, pel damunt de les mènsules que marquen l´alçada original, ha estat aixecat un mur que eleva el parament fins a una nova teulada a dues vessants, tot ocultant l´antiga galeria de les golfes.

Notícies històriques

El lloc d'Alcanó fou repoblat pels monjos de Sant Ruf de Lleida cap a l´any 1203 i el 1231 ja existia el castell puix en coneixem el nom del senyor, Guillem Hug de Tolosa.

Després de pertànyer a diferents senyors, a finals del segle XV entrà a formar part del domini dels canonges de la Seu de Lleida, i així continuà fins a l’extinció dels senyorius al segle XIX.“

Segrià : Veure en un mapa més gran.