Castell d’Aguilar – Bassella / Alt Urgell

castell-daguilar-bassella-110211_501

Protecció: BCIN - Catalunya medieval.*

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible. Aparcament davant mateix de les restes.

Altres noms: Edificació popularment coneguda com la torre dels Moros.

L'itinerari proposat és el següent:

Procedents de Ponts i circulant per la carretera C-14 en sentit nord, poc abans d’arribar a Oliana, entre els PK 136/137 trobarem una desviació a l'esquerra (42 01 39 01 17 40), on hi ha un cartell que indica per anar, entre altres, a Aguilar de Bassella, cap a on ens dirigirem i mitjançant un pont, creuarem el pantà d'Oliana.

Una vegada a l'altra banda del pont, continuarem per l'esquerra. Circularem per una carretera perfectament asfaltada fins arribar a un lloc sense cap indicació, (Sols hi ha un senyal de stop per quan ens incorporem de nou a la carretera) situat a les coordenades 42 00 43 01 16 30, on a la dreta de la carretera arrenca una pista de muntanya, un camí de terra, a dia d'avui transitable (Llevat d'algun que altre bony)  amb un vehicle de turisme, per on continuarem.

Al cap d'uns 1.400 m. arribarem a una petita planura on podrem aparcar còmodament el vehicle, davant mateix de les restes del castell, que han estat visibles durant aquest darrer tram del recorregut.

Localització: N 42 00 59 E 01 16 31- Altitud: 549 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: Abril 2020:

Bastit sobre una eminència rocosa, a 579 m d'altitud, dominant un ampli horitzó.

Actualment en resten diversos murs, dels quals es destaca una torre circular romànica, aparellada amb carreus rogencs de la contrada.

A aquesta torre s'hi va afegir un recinte del qual parteix un carrer al voltant del qual s'articulen totes les cases.

Fora del recinte del castell, al nord, hi ha l'antiga església romànica de Sant Sadurní, romànica, d'una sola nau coberta amb volta de canó, esfondrada.

Només en resten uns quants murs.

També son visibles els vestigis de diferents cases construïdes quan el castell va perdre la funció defensiva.

Castell termenat. Documentat el 1043.

Es tenen notícies des de l'any 1084.

El rei Lluís XIV de França concedí, el 1653, el títol de Marquès d'Aguilar el Tinent General dels seus exèrcits i governador general de Catalunya, Josep de Margarit i de Biure, baró consort d'Aguilar.

• Aquestes restes, al nostre parer constitueixen un magnífic exemple d'antic assentament medieval. Són perfectament identificables les restes del castell (Al punt més alt del llogaret, la torre rodona n'és la mostra més fefaent), i als seus peus, restes de construccions, de l’església romànica de Sant Serni i del cementiri).

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Alt Urgell Veure en un mapa més gran.