Castell d’Abella – Abella de la Conca / Pallars Jussà

Abella de la Conca, vista general, entorn.

Al cim del turó que hi ha darrera d'aquesta casa, enganyosament a la vora, hi ha les escasses restes del castell d'Abella.

Restes del castell d'Abella.

Situació: a Abella de la Conca, població de la comarca del Pallars Jussà (Lleida).

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès, en ruïnes, poques restes. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 10/11/2007 i el 23/03/2012:

Des d'Isona hem accedit per la carretera L-511, en sentit nord, i després hem agafat una desviació a l'esquerra, degudament indicada, fins arribar a Abella.

Les restes d’aquesta edificació estan situades dalt de tot d’un feréstec turó, a tocar de les cases de la població, però de difícil accés.

No hi hem pujat.

Hem aparcat el vehicle abans d’entrar al poble (42 09 40.26 01 05 27.73), al voral de la carretera.

Localització: N 42 09 44.56 E 01 05 35.43 - Altitud - 980 m. ( Coordenades extretes directament de Google Maps.)

Les restes del castell són situades sobre una penya sobre del poble d'Abella de la Conca.

És situat al vessant sud de la serra de Carreu, als contraforts de la serralada del Boumort, davant de la plana de la Conca Dellà.

Al cim de la roca queden escasses restes del castell.

El vestigi més important és un mur d'uns 13 metres de longitud que devia tancar per la banda meridional una construcció rectangular.

A prop, hi ha altres restes de murs.

Notícies històriques

És difícil fer una datació a partir de les restes que han quedat dempeus, però, es creu que es construí vers el segle XI, encara que es possible que durant el segle X hi hagués un domini dels comtes cristians, en relació amb el comtat d'Urgell.

El castell és documentat l'any 1033 com a afrontació oriental dels castells d'Orcau i de Basturs i l'any 1056 com a afrontació septentrional dels castells de Llimiana, Orcau i Basturs.

Des del segle XV Abella fou cap de la baronia homònima, que comprenia els castells i llocs d'Abella, Carreu, Sant Ramà, Bóixols i la Rua.

L'any 1842 la família Sobirà i Còdol era titular de la baronia d'Abella.

i també la senzilla i a la vegada delicada estampa del portal d’Isona (Portal medieval).