Casal del Puig de la Balma – Mura / Bages

Situació: En terrenys de Mura, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Edificació força antiga, de propietat privada, que ha estat molt reformada durant la seva existència.

Altres noms: Cal Masover.

Accés - Visitat el 19/04/2013:

Des de Rocafort (Castell de Rocafort) hem pres un camí asfaltat, indicat,  en direcció a  Mura. En un lloc abans d'arribar a aquesta població, hi ha una desviació a mà dreta (41 42 28 01 57 19), degudament indicada per anar al Puig de la Balma, per on continuarem.

Ens trobarem llavors circulant per un camí de terra, en principi accessible amb vehicle de turisme, salvant de tant en tant algun escorranc disposat per expulsar del camí l'aigua de la pluja i que al cap d'un recorregut d'aproximadament uns 2,5 km., ens situarà als peus d'aquesta singular construcció.

Hem aparcat en una ampla esplanada situada a tocar de la casa, amb coneixement dels habitants d'aquest lloc.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

“ Descripció

Els murs d'aquest mas es troben encabits i penjats en els replans escarpats d'un cingle, tot aprofitant les cornises naturals.

La part més antiga es podria considerar d'època pre-romànica, però s'hi han fet afegits al llarg dels segles.

El casal és força irregular en tots els sentits: en alçada, amplària i profunditat. És de destacar el caràcter defensiu i fortificat que aquesta construcció tindria anteriorment, aspecte que es pot deduir per la presència d'una espitllera tocant el sostre de la roca, des d'on es pot vigilar tot el camí d'accés a la casa.

A la part més inaccessible del cingle hi ha una dependència coneguda amb el nom de "La Pressó". Al peu del camí hi ha una altra balma amb un tancament de pedra seca. El sector més arcaic queda completat per unes arcades de caràcter medieval.

Notícies històriques

Tot i que el seu origen deu ser anterior, la notícia més antiga entorn el poblament del mas Puig de la Balma prové de l'arxiu de la casa i data de l'any 1278, quan Ermengol de Banyeres, militar i senyor feudal del terme i castell de Mura comprà a un tal Guillem Barba, de Terrassa, un establiment pagès que es coneixia pel nom de l'Espluga de la Vila Mancada.

L'època de més creixement del mas Puig de la Balma fou entre els segles XIV i XV. Es pot considerar que l'edificació actual és d'època alt-medieval amb elements pre-romànica tot i que s'han anat afegint nombrosos elements, com els finestrals gòtics del segle XIII i algunes parts construïdes amb pedra tallada.

Des de les acaballes del segle XVII fins a la primera meitat del XIX foren anys d'expansió degut a l'explotació de les vinyes, i fou quan s'amplià la balma i es renovà la capella de Santa Margarida.

Durant la Guerra Civil la capella de Santa Margarida fou malmesa.

Els propietaris actuals són descendents directes dels primers pagesos que habitaren el mas i conserven el cognom Puig. Actualment aquesta família viu en una altra casa de construcció més moderna, situada al costat mateix de l'antiga balma.

Avui el mas acull un museu i una residència-casa de pagès amb bar, restaurant i habitacions.”