Casal de Blancafort – La Garriga / Vallès Oriental

casal-de-blancafort-la-garriga-080429_507

Capella de la mare de Déu dels Misteris.

Situació: A La Garriga, població de la comarca del Vallès Oriental (Barcelona)

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. És un conjunt d’edificacions. La torre, del segle XII, n’és l’element més significatiu. Sembla habitat. Desconeixem el tipus de propietari. Hi ha una petita capella, dedicada a la Mare de Déu dels Misteris. Tot i que no hi ha cap cercat que impedeixi la lliure circulació, caldria moure-s’hi amb coneixement dels propietaris.

Altres noms: El molí de Blancafort.

Accés - Visitat el 29/04/2008:

Procedents de Barcelona i circulant per la carretera C-17 en sentit Vic, cal prendre el trencall de sortida, entre els PK 31-32 (41 41 56.49 02 17 04.78) indicat com a Garriga Nord – SATI (*).

Tot seguit trobem una rotonda (41 41 54.61 02 17 08.53). Cal prendre la primera sortida, indicada com direcció Barcelona. Passarem per sota un pont, la C-17. A la sortida mateix d’aquest pont, de seguida, a 25 metres a mà esquerra, veurem un camí flanquejat per dues petites columnes de color blanc: aquí hi ha l’edificació que busquem.

Una mica més endavant, a mà esquerra veurem l’inici d’una carretereta, on recomanem  aparcar-hi. (Per accedir–hi cal “saltar-se” una ratlla continua ... Que cadascú actuï en conseqüència ...). Llavors podríem entrar pel darrere, on hi ha un ampli pati.

En qualsevol cas, si ens passéssim, ens veuríem abocats sense remei, a entrar de nou a la C17, i ara en sentit Barcelona, abandonant la Garriga ...

(*) SATI és el nom d’una important empresa que hi ha als voltants.

Altres: De la pàgina web de l’ Ajuntament de La Garriga ens complau extreure la següent informació (Abril 2008):

“Situada al nord de la Garriga, hi ha la pintoresca masia de Blancafort del Molí. Els seus diversos edificis formen el conjunt rural més característic del municipi. Les primeres notícies monumentals de què disposa són de la meitat del segle XII. Originàriament era una torre o fortalesa de control de pas del riu Congost. En el conjunt d'edificacions, destaca el vell molí fariner mogut per les aigües embassades del riu Congost, documentat ja al segle XIV i la rústega capella de la Mare de Déu dels Misteris. La masia data del segle XVI i, a la llinda del portal de pedra picada, s'hi veu esculpit l'escut dels Blancafort”

També en una altra pàgina web de l’Ajuntament de La Garriga, en data Abril de 2008 hi havia la següent informació, que a hores d’ara, Novembre 2012, no hem pogut localitzar de nou, i que reproduïm a continuació:

“ El Molí de Blancafort està format per un conjunt d'edificacions que mostren la complexitat de les propietats medievals. El seu nom ja deixa clara la funció defensiva o de control dels accessos meridionals a la vall del Congost. Així, encara es poden veure, la torre del segle XII-XIII, la masia del segle XVI, el molí fariner, la casa nova i la capella, que daten del XVII.

El molí fariner, documentat des de finals del segle XIII, dóna nom al conjunt. Es tracta d'un molí de dues moles mogut per l'aigua del Congost, desviada a través d'un rec. Després de moure les rodes que fan anar les moles, l'aigua transcorre per tot el terme de la Garriga a través d'un rec d'uns 3 quilòmetres de longitud, és l'anomenat Rec Monar."

Vallès Oriental : Veure en un mapa més gran.