Casa Salieti – Girona / Gironès

Casa Salieti – Girona

Casa Salieti – Girona - Captura de pantalla d'una pàgina de Wikipedia

Captura de pantalla d'una fotografia publicada en una pàgina de Wikipedia

I T I N E R A R I

Situació: A Girona, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès, i capital de la província de Girona.

Època: Segle XIV – Restaurada i reformada durant el segle XIX - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Al costat de la porta d’entrada, hi ha un diminut cartell amb el seu nom, que passa pràcticament inadvertit.

La trobarem al carrer Ciutadans, nº 8, de Girona.

Localització: N 41 59 00.8 E 02 49 30.3 - Altitud  aprox. 67 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2016):

“ Descripció

El casal disposa de planta baixa i dos pisos. S'accedeix a l'interior per un gran portal forà. Tota la façana està realitzada amb carreus de notables dimensions que li atorguen un caràcter senyorívol.

En el primer pis una gran balconada, sostinguda per tres mènsules, abraça dos finestrals; emmarcat les llindes d'aquests darrers apareixen trencaaigües, un element habitual en molts edificis del carrer Ciutadans.

Els balcons del segon pis, individuals i més petits, pertanyen a la mateixa tipologia. La cornisa, de gran volada, disposa de diferents plans fets amb teules.

L'interior de l'edifici té encara una major interès. En ell s'utilitzen nombrosos materials: ceràmica vidriada, ferro, vitralls, etc., seguint sempre els criteris de l'estètica neomedieval en boga a finals del segle XIX-inicis del segle XX.

Una gran escala amb claustres a la barana, el revestiment de ceràmica que cobreix una part dels murs i els interessants treballs de ferro forjat a les finestres són els elements més destacats.

L'excel·lent làmpada de ferro i vidre emplaçada a l'ull de l'escala, es pot indicar com un dels molts elements decoratius, de forja o ceràmica, que embelleixen l'habitatge.

Notícies històriques

L'edifici fou construït al segle XIV. Com la majoria d'habitatges del carrer Ciutadans, es tracta d'una construcció senyorial.

L'any 1905 va ser adquirida pel fabricant Joan Salieti, qui va encarregar a Rafael Masó la restauració i reforma de tot l'edifici (1911). Dins del període modernista de Masó, aquesta obra no deixa de ser un cas aïllat respecte a les altres del seu catàleg.”

• Si bé exteriorment no destaca per la seva opulència, la visió d'una fotografia del seu interior, publicada a wikipedia, ofereix una bonica estampa.
  • A efectes de classificació a les nostres pàgines, i tenint en compte el seu caràcter senyorial, sumptuari, ho farem amb l'etiqueta de “Palaus”.