Casa dels Templers – Aiguaviva / Gironès

casa-dels-templers-090919_705bis

Situació: A la localitat d'Aiguaviva (Gironès) – Girona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Antic casal fortificat, ben conservat. De propietat privada. Hem pogut fer una visita llampec, acompanyats per un habitant de la masia, a qui des d'aquesta pàgina, donem de nou les gràcies. Aparcament als voltants.

Altres noms: Cal Temple i/o el Temple (Pat.mapa) - **

Accés - Visitada el 19/09/2009:

Accessible per diferents itineraris, segons procedència del viatger. La visió ampliada del mapa situat al final d'aquesta mateixa pàgina facilitarà la localització d'aquesta edificació.

La trobarem a les afores d'Aiguaviva, propera a la zona industrial, envoltada de camps de conreu.

Com a referència podem donar unes coordenades: N 41 56 34.6 E 02 47 16.0  Corresponen a una rotonda situada a tocar mateix de l'edificació.

Localització: N 41 56 36.2 E 02 47 10.2 – Altitud: 118 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament d’Aiguaviva, ens complau extraure la següent informació:

“ El Temple

Dins l'extens terme municipal, l'antiga casa dels templers de la Comanda d'Aiguaviva és visita obligada. Per arribar-hi hem d'agafar la carretera de Girona a Santa Coloma de Farners en sentit Girona; abans d'arribar al pont que passa per sobre l'autopista, a mà esquerra agafarem un camí que ens menarà a l'antiga casa del Temple, que s'alçarà a poca distància, davant nostre.

Des de la carretera la casa no sembla res més que una casa pairal amb un petit temple adossat i amb bones terres de conreu. La finca està envoltada d'instal·lacions annexes. Però, a mesura que ens anem acostant a la casa, comencem a veure els signes identificatius d'aquesta antiga casa medieval: la façana està farcida de nombroses creus de l'antiga orde militar, escuts i inscripcions esculpides, de les quals se'n desconeix el seu missatge.

Davant la gran porta d'entrada hi ha una làpida gravada que ens voldria donar una informació però que el pas dels anys, i sobretot les mans de l'home, l'han malmesa. Ens endinsem a l'interior i la gran sala típica de totes les cases antigues ens dóna una altra sorpresa en utilitzar com a suport del gran embigat de fusta una imponent columna de pedra del segle XVII, que va ésser partida en un moment donat en dues parts.

Com ja hem dit, adossada a la casa es troba la capella de Santa Magdalena i d'aquí ha sorgit el nom de la cas del temple que també és anomenada temple de Santa Magdalena. Avui la capella es troba tancada al culte i el seu interior s'utilitza com a magatzem.

La capella va patir importants destrosses en la darrera guerra (in)civil i com a conseqüència d'aquells moments de por es varen extraviar les tres talles de fusta d'imatges religioses que es venerava en el seu interior.”

• Per complementar la informació anterior hem extret de la pàgina de Pat.mapa - ** el següent text (Octubre 2013):

Casal fortificat. És ara un casal del segle XVI amb la capella romànica de Santa Magdalena.

Aiguaviva de Gironès tingué un establiment de l'orde del Temple, poc interessant des del punt de vista casteller, car fou mansió d'índole agrícola.

L'edifici encara subsisteix, amb igual servei utilitari, i la gent dels voltants l'anomena "el Temple".

El cos principal va patir reformes al segle XVI i només es conservà de l'antiga planta la porta principal, a sobre la qual hi ha esculpit un escut dividit en dos quarters separats per un rosetó. Al primer hi ha un escut de l'Orde i a l'altre una casa senyorial. Als costats de l'escut hi ha una creu a cada banda i a sota una inscripció amb caràcters gòtics.

Hi ha un gran pati que separa aquest cos principal dels altres edificis destinats al ramat i a magatzems.

Notícies històriques

Documentat el 1209. La "domus militie de Aquaviva" del 1245, amb capella dedicada a santa Magdalena, es convertí, després del mal borràs templer, en la "domus hospitaleris ierosolimitani de Aquaviva" del 1362. L'església parroquial d'Aiguaviva està dedicada a la degollació de Sant Joan Baptista. El canvi d'advocació es va fer cap el 1246."

A la vora de la casa hi ha el Parc del Temple:

Dues grans plaques de ferro com la de la fotografia, situades en el parc del Temple, honoren a dos cavallers: Guerau de Reglàs (1305) i Ramón de Vilademany (1348)

• A tocar de la masia hi ha una curiosa i interessant  massa de pedra, que segons els propietaris de la casa és un monument funerari d'època romana, que ha estat identificat i visitat per estudiosos del tema.
  • Corroborant aquesta informació, hem trobat el següent text a la pàgina de Pat.mapa - ** (Octubre 2013):

" Descripció

El monument funerari de Cal Temple consisteix en un bloc d'opus caementicium amb unes dimensions de 3,50 i 4,15 metres en el basament, i una alçada màxima de 3 metres.

Està construït amb la tècnica de l'encofratge, del que en queden marques a les parets. És de color molt fosc, gairebé negre, degut als materials utilitzats en fer l'argamassa, a l'igual que passa amb el sepulcre de Vilablareix, molt proper geogràficament. És un sepulcre de planta rectangular, en forma de torre i dissenyat per a contenir una urna cinerària. Al contrari que el de Vilablareix, el seu estat de conservació és molt dolent.

Context

Al costat de ponent de la casa de pagès coneguda amb el nom de Cal Temple, al costat de la ctra. de Girona a Santa Coloma, després del pont de l'autopista A-17."

Altres: ** A Novembre de 2018 hi ha una serie d'enllaços que no funcionen. Procedim a desactivar-los.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina'

• Die Templer - Pàgina en alemany - Markus Menzendorff