Capella del Remei – Odèn / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Cambrils, entitat de població d'Odèn, que a la vegada també és entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

L'església és part d’un conjunt arquitectònic format per la capella i el castell.

Època: Era la capella del Castell de Cambrils. Aquest castell apareix documentat des del segle XI - (Patrimoni.Gencat). Per tant, sembla lògic que la capelleta sigui també de la mateixa època.  Un cartell informatiu situat al davant de l’església, diu que és del segle XII ...

Protecció: El Castell de Cambrils gaudeix d’una protecció BCIN  - (Patrimoni.Gencat). Pensem que també seria lògic que les restes d’aquesta església tinguin la mateixa protecció (?).

Estat:  L'església ha estat restaurada recentment (?) i exteriorment, no presenta pas mal aspecte. No és accessible lliurament.

Boniques vistes als voltants.

• Església de la Mare de Déu del Remei del Castell de Cambrils -  (Patrimoni.Gencat).
  • Capella de la Mare de Déu del Remei.

Accés – Visitada el 26/05/2017:

La manera d’arribar-hi, no és altre que la mateixa que mena al Castell de Cambrils i  que tot seguit detallem:

El punt d’inici ha estat un lloc (0) - 42 08 22.2 01 23 25.4 a la confluència de les carreteres L-401 amb la LV-4011, entre els PK nº 20 / 19, una mica més endavant d'on hi ha les Fondes Casanova i Ca l'Agustí.

Continuem per aquesta darrera carretera, fins un lloc on hi ha la Rectoria i l’Església de Sant Martí de Cambrils. Segurament no seria mala idea aparcar aquí mateix i fer una visita a aquesta església.

Tot seguit tornem a la carretera i seguim amunt, a peu, fins un lloc molt a la vora (1), situat a 42 07 57.2 01 23 11.6, on a l'esquerra de la carretera (*) hi ha una discreta sortida, indicada amb un cartell, que ens indica que és el començament d’un camí, que en cinc minuts de suau pujada, ens portarà fins a les altures on hi ha el castell i la capella.

(*) - Com a referència direm que al davant, a l'altre costat de la carretera, hi ha el cementiri.

(2) - Localització: N 42 07 56.2 E 01 23 16.9 – Altitud: 1.170 m.

M A P A general del recorregut, si bé Google no es capaç de representar correctament la darrera part del camí, i que tot seguit detallarem:

M A P A - Detall darrera part de l'itinerari

Aquesta pàgina tracta conjuntament la informació del castell i de  l’església. Referit a aquesta última, diu:

“ Dins el conjunt es conserven les restes de l'església de la Mare de Déu del Remei del Castell de Cambrils.

Es tracta d'una senzilla construcció d'una nau, coberta amb volta de canó lleugerament rebaixada i capçada a llevant per un absis semicircular, on s'obre una petita finestra.

A l'interior es conserven un arc pre-absidial i un de toral, tots dos d'arc de mig punt lleugerament rebaixat. “