Capella del castell de Cervelló – Cervelló / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: Al costat mateix de les restes del castell de Cervelló, en terrenys de Cervelló, vila i municipi del mateix nom de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic -  (Enciclopèdia Catalana).

Protecció: Ho desconeixem

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 10/07/2007:

Per arribar-hi i per a altres informacions, els invitem a visitar la nostra pàgina web Castell de Cervelló.

Localització: N 41 23 15.30 E 01 57 34.41 – Altitud: 256 m. Aquestes dades son aproximades i corresponen a un lloc qualsevol del recinte del castell.

Altres: De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, i dins del context del Castell de Cervelló, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Sota la torre de tramuntana hi ha la capella del castell i una estança rectangular coberta amb volta seguida una mica apuntada.

La capella del castell de Cervelló és un edifici romànic, de la primeria del segle XIII, de planta rectangular i sense absis destacat; a banda i banda del presbiteri s’obren sengles arcs de mig punt, buidats en el gruix dels murs.

La capella es cobria amb volta seguida, de la qual només resta l’arrencament sobre una línia d’impostes.

És construïda amb aparell de carreus molt ben escairats, similars als de les torres del castell.

Aquesta semblança indica que el castell, documentat a la primeria del segle X, devia ser profundament reformat durant la primera meitat del segle XIII, potser durant el temps que fou senyor de Cervelló Guillem (II) (1229-70), gran figura del regnat de Jaume I, amic de sant Ramon de Penyafort i fundador de l’hospital d’Olesa de Bonesvalls.

El castell fou destruït per ordre de Felip V, després de la guerra de Successió.