Capella de Santa Susanna – Santa Susanna / Maresme

És una edificació del segle XVI

I T I N E R A R I

Situació: A Santa Susanna, entitat de població, municipi i capital del municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Situada dins d'una finca de propietat privada, des del camí d’accés, amb prou feines es veu la part superior de la teulada i el campanar d'espadanya.

En una fotografia existent a Wikipedia, al menys es veia parcialment aquesta edificació, abans d'amagar-se al darrere d'una espessa massa de bruc.

Al costat mateix hi ha la Torre de Can Bonet d’Avall, que amb la seva considerable presència, li pren una mica de protagonisme.

Accés - Visitada el 13/02/2016:

Ens hem dirigit a Santa Susanna, fins arribar a un punt (41 38 14.7 02 42 30.4) situat a la confluència dels carrers Salvador Espriu i Passeig de Llevant, on hem aparcat el cotxe.

Al davant, a l'altra banda de la Riera de Santa Susanna, hi ha una porta de ferro on hi ha escrit: SEGLE XII – LA CAPELLA.

Tot seguit, a peu, i travessant un petit pont, hem salvat la riera.

La capelleta està a l'esquerra d'aquesta porta, a tocar de la Torre de Can Bonet.

Petita església de planta rectangular capçada per un absis semicircular i petites finestres.

Les dimensions reduïdes corresponen al seu ús com a capella d'un mas. Està situada en un desnivell del terreny i adossada a una masia.

Presenta en la façana la porta allindada, una finestra i un relleu amb el mateix escut del mas del què formava part, Can Raters. A sobre hi ha un petit campanaret d'espadanya d'un sol ull.

Notícies històriques

El nom de Santa Susanna apareix al segle XII, el nom es canvià per l'advocació de la capella que es construí en aquesta època, en la qual es conserven pintures al fresc de l'Alta Edat Mitjana.

Restaurada al segle XVI pels propietaris, la família Ponç, passà als barons de Raters i després als Amar. Forma part d'un Mas molt gran denominat Can Raters.”