Capella de Santa Maria d’Orpinell – Mediona / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A Orpinell, nucli deshabitat de Mediona, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Medieval (?) - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes. Irreconeixible. Tant sols es conserven en peus algunes parets i un contrafort d'una edificació que pensem que podrien ser les d'aquesta església. Creiem haver reconegut mínimament l'absis.

Però no gosaríem pas posar la mà al foc, identificant fefaentment que les restes que aquí documentem gràficament, es corresponguin amb les de l'edificació buscada.

Accés - Visitada el 01/08/2013:

• Orpinell, d'origen medieval, és actualment un nucli deshabitat, ruïnós, fantasmal. Centrat per les restes de la masia del mateix nom, envaïda per la vegetació, és perillós entrar-hi. Ens podria caure qualsevol cosa pel cap. Sorprenen unes quantes portes amb arcades de forma ogival. Encara es pot veure la boca d’un forn de pa. Als voltants, restes de construccions auxiliars.
  • Havent documentat des de casa aquest destí, i situats al davant de la capella de Sant Pere Sacarrera, que acabàvem de visitar, vàrem introduir les coordenades al nostre navegador.

I sorprenentment, (¡ O no ¡ ) aquest estri, transitant per pistes de muntanya, amb un bon grapat de cruïlles i desviacions, ens va portar al lloc desitjat. Això si, imprescindible viatjar amb un vehicle tot terreny.

Invitem als possibles visitants d’aquesta edificació a fer el mateix exercici de descoberta que hem fet nosaltres. Us desitgem la mateixa sort.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

El nucli d'Orpinell es troba a l'extrem nord del terme, sota el puig d'Orpinell i a prop dels termes de La Llacuna i d'Orpí.

És d'origen medieval i el formen una gran masia amb construccions auxiliars. La masia, amb coberta a dues vessants, presenta portal adovellat i baluard.

És remarcable dintre del conjunt la capella de Sant Maria d'Orpinell, actualment en ruïnes i amb la volta esfondrada se'n conserven parts dels murs laterals, de l'absis semicircular amb arcs cecs, i contraforts.

Notícies històriques

Orpinell era una antiga quadra del terme de Mediona, en l'actualitat pràcticament abandonada, l'origen de la qual se situa en època medieval.”