Capella de Santa Maria del Grauet – Aguilar de Segarra / Bages

Situació: En terrenys del municipi d’Aguilar de Segarra (Bages) – Barcelona.

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. Restaurada l’any 1979. No és accessible lliurament. Situada en una bonica contrada, solitària, envoltada de camps de conreu, en terrenys de Can Tinet.

En dues façanes exhibeix uns curiosos treballs de forja, que hem documentat fotogràficament.

Accés - Visitada el 03/12/2012:

Després de transitar amunt i avall per un munt de camins de muntanya per aquesta zona del Bages, sense cap objectiu en concret, de cop i volta, ens hem trobat aquesta edificació al davant nostre.

Per tant, som incapaços de poder descriure l’itinerari per trobar-la. Tenint en compte que en  coneixem les coordenades, encoratgem als possibles visitants d’aquesta capella a planificar la busca a través de Google Maps. A l’apartat com s’hi va, ofereix solucions.

Altra cosa és que aquestes siguin viables o en qualsevol cas, fàcils ... Us desitgem sort.

capella-sta-m-del-grauet-121203_528bisblog

Camí d'accés a la capella de Sta Maria del Grauet

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Capella de planta rectangular, d'una sola nau d'estretes mides. En una restauració feta l'any 1979 es va suprimir l'absis, de planta semicircular, decorat amb arcuacions llombardes i tes petites finestres. A la façana de ponent es troba el campanar d'espadanya doble,bé que no es conserven les campanes. A la cara de migdia hi ha la porta d'entrada i una espitllera.

Notícies històriques

Les restes que quedaven de l'absis, revelaven l'existència d'una primitiva església, datable del segle XI, que hom creu formava part d'un petit priorat o convent.

L'edifici actual és del segle XII o XIII, bé que molt modificat el 1544, quan es va refer part de la nau. És sufragània de la seva veïna de Sant Martí de Maçana, del terme de Rubió. “