Capella de Santa Maria de la Torre de Soler – Clariana de Cardener / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clariana de Cardener, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí per on hi hem arribat.

Altres noms: Capella de Santa Maria de la Torre - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 28/04/2017:

• Aquest recorregut mateix ha estat el recorregut inicial que hem fet per arribar al Pont del Molí de Canet i que tot seguit reproduïm:

El Punt d’inici (0) - que hem determinat avui, és un lloc ( 41 56 03.9 01 37 26.1) que trobarem circulant per la carretera C-55 (Cardona / Solsona), i circulant en aquest sentit, una mica més endavant del PK nº 68, a on hi hem arribat amb ajuda del nostre TomTom.

Aquest punt és una super-rotonda que hem abandonat per una de les sortides,  indicada per anar a Canet (Segons un rètol, situat a 1,9 km). Una vegada en aquest punt, hem re-programat el nostre TomTom amb les coordenades de destí, on hi hem arribat sense problema.

Uns metres abans d’arribar a les cases de Canet, traspassem el riu Cardener trepitjant el Pont del Molí de Canet (*) i tot seguit travessem aquest poblet, continuant circulant per la mateixa carretera (1) -  (41 56 43.1 01 36 54.6).

Fins un punt (2) - situat a 41 56 47.6 01 37 35.6 on trobem una sortida de la carretera, que accedeix a un camí de terra, per on continuarem. Fins aquí, tot el camí és asfaltat.

Si no ens volem complicar la vida, aquest seria un bon lloc per aparcar el cotxe i continuar el camí a peu.

A uns cent metres de distància, sense cap indicació, a l’esquerra del camí, isolada, enfilada dalt del voral i força emboscada, però visible, trobarem la capelleta que busquem.

(*)Com és evident, en aquest punt finalitza la concurrència amb el  camí que mena al Pont del Molí de Canet.

(3) - Localització: N 41 56 50.0 E 01 37 42.7 – Altitud estimada: 591 m.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google provoca l'emissió automàtica del següent M A P A del recorregut, que detalla fidelment l'itinerari.

• Durant el camí d'aproximació, vàrem gaudir d'uns bonics paisatges. Com a mostra un botó

Durant una bona estona ens van acompanyar les aigües d’un cabalós canal.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Abril 2017):

“ Descripció

Santa Maria de la Torre del Soler es troba aïllada en un paratge de l'esquerra de la riba del riu Cardener.

És una edificació senzilla d'una nau i absis semicircular amb finestra de doble esqueixada d'arc de mig punt.

La nau, que era coberta amb volta de canó, ha estat substituïda per un embigat de fusta.

La porta, d'arc de mig punt i grans dovelles, està al frontis; damunt de la porta hi ha una finestra espitllerada.

Corona la façana el campanar d'una obertura. El parament és de pedres treballades a cops de maceta col·locades en rústegues filades. No té cap mena de decoració.

Notícies històriques

Església no esmentada en l'acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell del any 839. No es troba cap referència històrica d'aquest edifici.”