Capella de Santa Engràcia – Les Oluges / Segarra

Situació: A les Oluges, poble i municipi del mateix nom de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Tot i que a Patrimoni.Gencat se la classifica com una edificació del segle XVIII, sembla ser que aquesta bonica capella “Possiblement fou construïda en època medieval “ i que ja està documentada l’any 1419 “ segons - Pat.mapa.

Protecció: No procedeix.

Estat: Bon estat. Restaurada durant el segle XX. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

A l’entrada del poble.

Localització: N 41 41 44 E 01 19 16 – Altitud:507 m.

Aquesta capella es troba situada a l'entrada del centre urbà.

Possiblement fou construïda en època medieval tot i que ha sofert diverses modificacions.

Conserva la coberta a dues aigües, amb els murs construïts amb paredat arrebossat i pintat a la part de la façana. La porta està formada per un arc de mig punt rebaixat, amb una gran mènsula classicista a la part central. Per sobre de la porta d'accés es pot observar un petit òcul per il·luminar l'interior i un rètol amb la següent inscripció: "Ermita de Santa Engràcia. 1956".

Finalment, a la part superior de la façana s'aixeca un petit campanar d'espadanya d'un sol ull coronant l'edifici.

Notícies històriques

L'actual capella de Sta. Engràcia és l'antiga capella de la Mare de Déu de la Gràcia, trobada sota un pi, on habità l'ermità Joan Castellet entre d'altres. El 1419 està documentat que obtenen un permís papal de Martí V per engrandir la capella. Més tard serà cedida als frares agustins de Cervera ".