Capella de Sant Vicenç de Cal Cerdà – Font-rubí / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de Santa Maria de Bellver, petita entitat de població de Font-rubí, municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Estat: Ruïnós. Un cercat envolta les minses restes supervivents de l'ermita, amb avisos de prohibició d'accedir-hi, donat el mal estat de l'edificació. Aparcament al davant.

Altres noms: Capella del Morro Curt - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 06/07/2013:

Procedents de Guardiola de Font-rubí i circulant en sentit nord per la carretera BP-2126, a tocar del PK nº 14 , hem entrat (1) - (N 41 25 22.61 E 01 39 35.32)  al llogaret de Santa Maria de Bellver, presidit per una bonica església de color blanc.

Uns metres més endavant del lloc per on hem arribat, hi ha una sortida (2) del poble a mà esquerra amb un indicador, entre altres, per anar a la capella del Morro Curt, cap a on ens dirigirem.

Després de circular uns 1.100 m. per un camí de terra, i d'haver passat per sobre d'un estret i precari pont (Un senyal encara més precari ens invita a superar-lo donant (millor així) una petita volta per l'esquerra), salvem una desviació a l'esquerra que obviem (3) - (41 25 41.35 01 39 19.07),  i finalment arribem al nostre destí.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa -  (Enllaç trencat - Catalunya Medieval) - ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

La capella de Sant Vicenç es troba situada al costat de la masia de Cal Cerdà, de fet els dos edificis es comuniquen a través d'un pas elevat.

És d'una sola nau coberta amb volta de canó, seguida sobre arcs torals lleugerament apuntats.

Té un absis semicircular, decorat amb arquets cegues i bandes llombardes.

A la zona nord hi ha una capella afegida posteriorment.

Destaca una torre de base quadrada amb merlets esglaonats de maó. La porta d'accés és adovellada.

La masia, situada a un nivell lleugerament superior, consta de planta baixa, pis i golfes, amb coberta de dues aigües.

A les portes i finestres s'han decorat amb ceràmica i maó vist.

Té un baluard i altres dependències agrícoles.

Pica baptismal.

Pica circular amb la base molt més petita que la boca.

Les parets són molt més còncaves i excepcionalment gruixudes.

Té tres bandes amb decoració geomètrica.

La primera junt a la boca està formada per un seguit de quadrats rebuidats.

A 34 cm de la boca s'observa una segona banda de doble dent de serra i junt a la base un fris format per un seguit de triangles en relleu.

Notícies històriques

L'església romànica de Sant Vicenç de Cal Cerdà, antiga parròquia, es troba documentada ja des del 1157.”