Capella de Sant Valentí – Aguilar de Segarra / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Aguilar de Segarra, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Remodelada l'any 1630 i restaurada l'any 1978 – (Pat.mapa).

Estat: Presenta una bona aparença. No és accessible lliurament.

A tocar de les cases del mas de Can Tinet.

Des de Castellar accedim a la carretera N-141-g i circularem en sentit nord, en paral·lel a la autovia C-25, en direcció a Calaf. A pocs km., a l'esquerra, en un lloc situat a 41 43 56 01 38 21, al PK nº 3 d'aquesta carretera, hi veurem un cartell indicant una desviació per anar al Castell de Castellar – 3,3 km., cap a on ens dirigirem.

Accedirem a un camí asfaltat indicat com a Camí Rural. Ben aviat trobem una desviació (41 43 50 01 38 23), indicada, on continuem per la dreta.

Finalment arribem a un lloc situat a 41 43 22.3 01 37 47.0, en una corba, on a l'esquerra hi ha l'inici d'un camí. Hi ha un cartell, a dia d'avui, tirat per terra, on indica: Cal Tinet – Capella de Sant Valentí.

Hem aparcat a l'ampli voral de la carretera i ens hem disposat a seguir, a peu, en baixada, la curta distància del proper recorregut, que passant entre les edificacions del mas, ens duu a l'església que busquem.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Petit temple de planta rectangular sense absis. A la façana de ponent hi trobem un campanar d'espadanya i la porta d'entrada, que data del 1630.

L'edifici és d'estil gòtic, però conserva encara reminiscències del romànic.

Aquesta capella ha estat restaurada recentment (1978) pel seu propietari, l'amo del mas de Can Tinet.

Notícies històriques

Construïda segurament els darrers anys del segle XIII o els primers del XIV, la capella de Sant Valentí nasqué ja com a sufragània de la parròquia de Sant Miquel de Castellar, de la qual continua com a agregada.

El 1630 es remodelà l'edifici, i d'aquest any és la porta d'entrada, tal com llegim a la gran llinda de pedra.

L'any 1978, després de la restauració, fou consagrada novament pel Bisbe de Vic, Ramon Masnou i Buixeda.”

Curiositats

Aquesta església, exhibeix en tres de les quatres façanes uns curiosos treballs de forja, que hem documentat fotogràficament.

En les nostres visites a edificacions de tot Catalunya, sols recordem haver-ne vist de semblants a la Capella de Santa Maria del Grauet, també al Bages.