Capella de Sant Salvador – Jorba / Anoia

Capella de Sant Salvador-Jorba

Restes de Sant Salvador - Arrancada de la volta (?)

Restes de Sant Salvador - Porta d'entrada

Restes de Sant Salvador - Detall porta d'entrada

Mas Bover

I T I N E R A R I

Situació: Al costat del Mas Bover, en terrenys de Jorba, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Ruïnes, en total estat d'abandonament.

Accés - Visitada el 08/07/2014:

D'entrada cal dir, que ens ha estat força difícil de localitzar aquesta construcció. Tot i que disposàvem de les coordenades de situació, una vegada arribats al lloc on es suposa que trobaríem aquesta edificació, no es veia ni rastre, fins que vàrem descobrir que aquestes minses pedres estaven totalment envaïdes, tapades per la vegetació.

Obrint-nos pas amb unes tisores de podar, a cops de bastó, constantment acaronats per les punxes dels esbarzers, força abundants en aquest lloc, ens hem obert pas entre les plantes, fins arribar a tocar aquestes tristes restes. És llavors quan també és més visible l'antic Mas Bover, fins llavors, també tapat pel fullatge.

Disposant per avançat de les dades de situació, vàrem planificar des de casa el desenvolupament de l’itinerari. Vàrem disposar que sortiríem des de Jorba, des del davant mateix de l’església parroquial. A partir d'aquest lloc (0), anirem descrivint l'itinerari. Imprescindible l'ús d’un vehicle 4x4.

Però potser no estaria de més, primer de tot, fer  una descoberta a peu d'aquest tram inicial del camí, dins de Jorba (L'assenyalat amb línia discontínua de color vermell), fins a la corba que apareix al mapa que ara veureu, després de deixar el carrer del castell .

Des del davant de l’església, vàrem continuar pel carrer del castell, amunt. Aquest és un vial curt, però força estret, tant, que ens ha obligat a replegar els miralls retrovisors per poder passar-hi.

Sols uns metres més endavant, hem de girar a l'esquerra i de nou, tot seguit, també a l'esquerra. Aquí comença un aspre camí de muntanya. Un camí de terra, relativament curtet (uns 1200 metres hasta el nostre destí), però que fins i tot ens ha fet fer utilitzar merescudament les marxes de la reductora del nostre cotxe, donat que hi ha unes més que generoses pendents. També, com diem sempre, caldrà tenir en compte les circumstàncies meteorològiques.

Anem a veure ara, els detalls del camí:

(0) – Inici ruta – davant de l’església: 41 36 08.1 01 32 49 04

Capella de Sant Salvador-Jorba-Inici Itinerari

(1) – Desviació -  41 36 14.6 01 32 54.9 – Continuem per la dreta i amunt, deixant a l'esquerra i baixant, un camí tancat per una cadena.

(2) – Desviació – 41 36 13.7 01 32 58.9 – Continuem per l'esquerra.

(3) – Arribem al lloc on hem d'aparcar - 41 36 24 01 33 18.2 - Se'ns incorpora un camí per la dreta. Tenir-ho en compte a la tornada.

El següent mapa facilita la orientació final.

Des d'on hem aparcat, veiem restes del mas

Capella de Sant Salvador-Jorba-Final Itinerari

Restes del mas, a l'altra banda del camp

En aquest lloc ens ha estat de força ajuda el TomTom. Amb l'aparell a la mà, ens ha assenyalat amb força exactitud la situació del nostre objectiu:

N 41 36 26 E 01 33 20

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

“ Descripció

Capella totalment en ruïnes, com únicament conserva el mur del nord i part del de migdia i sol ixent, doncs el sector de ponent va ésser desfet per tal d'adossar-hi el mas de Bover.

Porta d'entrada orientada a migdia. Era de plantar rectangular, i es pot apreciar en el sector nord l'arrencada de la volta i també algunes lloses que cobririen aquest mur.

Les parets són a base de carreus de pedra desbastada i tallada en forma rectangular, amb morter.

En el costat nord és visible un sòcol format per sis filades de carreus.

Prop hi ha una font de clot coberta amb una extraordinària volta amb la tècnica d'aproximació de filades.

Per les seves característiques la podríem catalogar com d'un romànic tardà.”