Capella de Sant Salvador del Canadell – Calders / Moianès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Calders, vila i capital en cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès - (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Situada al bell mig d'un paratge boscós. Tot i està guarnida amb un bon forrellat, al menys, a dia d'avui, no hi ha cap pany que impedeixi l'entrada al seu interior buit, després de fer córrer el ferro.

En terrenys de la finca del Mas El Canadell, edificació del segle XVII  - Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  15/02/2014:

Senzill de localitzar. Però pensem que hi ha diferents opcions per arribar-hi, amb poca variació, però potser significatives. Trigarem més a explicar-ho que a fer-ho.

Examinem els següent mapes i també exposarem els pros i els contres de cada opció :

Opció nº 1:

91

Procedents de Navarcles i circulant per la carretera N-141-C (Navarcles - Calders), a l'alçada del PK 12, trobarem unes sortides (41 46 12.80 01 56 50.30) a banda i banda d'aquesta carretera. Hem sortit per la de la dreta i hem aparcat tot seguit al començament d'un camí de terra.

A continuació hem travessat a peu la carretera. És una carretera amb una animada circulació i els cotxes surten amb velocitat de la corba que hi a la vora i que ens limita, als uns i als altres, la visibilitat. Cal dir que hem tingut que fer una corredissa, les dues vegades que l'hem travessat.

A l'altra banda de la carretera hi ha el començament d'un camí de terra.

93

No hi ha cap indicació. Ens hi hem endinsat uns metres, i enfilada entre l'arbreda, ja hem vist l'església que busquem.

Ara caldrà que cadascú valori la viabilitat de fer aquest camí en cotxe (Nosaltres ho hem fet, amb un 4x4), a la vista de com es presenten aquest primer metres d'aquest vial.

En qualsevol cas, a peu o a cavall, durant el proper i curt recorregut per aquest camí, estret, poc circulat,  arribarem a un lloc (*), on primer uns precaris cartells i després un de petit, de color verd, de senderisme,

95

ens indiquen la direcció que cal seguir, ara ja millor a peu, per l'interior de l'arbreda, fins a trobar, fàcilment,  l'edificació buscada.

Opció nº 2:

92

Procedents de Navarcles i circulant per la carretera N-141-C (Navarcles - Calders), a l'alçada del PK 12, trobarem una sortida (41 46 12.00 01 56 33.80 a l'esquerra indicada per anar al Mas El Canadell, cap a on ens dirigirem. Al final de la recta d'entrada a la finca, veurem les restes d'uns antics forns (de calç ?). A la dreta es veu l'inici d'un discret però ben evident corriol, que s'enfila decididament.

94

Hem aparcat aquí, ens hem posat les bambes i hem provat aquesta opció, que no presenta gaires dificultats i que en pocs minuts, també ens situa al lloc assenyalat amb (*).

Opció nº 3:

Si observeu el mapa de Google, veureu que fins i tot hi ha una tercera opció. Passant pel bell mig de les edificacions del Mas.

Caldrà que cadascú valori aquesta possibilitat. Posar-se a casa d'un altre, no és una qüestió aconsellable per part nostra ...

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

Capelleta d'una petita nau rectangular, acabada amb un absis semicircular sense ornamentar.

A ponent, la façana queda omplerta per un gran portal adovellat, de mig punt, ornat amb una motllura a l'interior, a manera d'arquivolta, imitant arquets que acaben amb sòcols gòtics.

Sobre aquesta façana hi ha la base d'un petit campanar d'espadanya, d'un sol ull, avui mig aterrat.

S'alça sobre mateix, i amb les mateixes pedres, de l'anterior, romànica, de la qual encara a terra són visibles part de les parets d'un lateral i absis semicircular que tenia.

21

22

L'any 1936 va quedar sense culte. Actualment serveix de pallissa al mas del Canadell. (?)

Material constructiu: pedra de mides grans i ben treballada, excepte la del absis que és més grollera. Interior arrebossat.

Notícies històriques

La notícia més antiga coneguda és un testament de l'any 1333, de Pere Quinlis de Viladecavalls, on deixa a Sant Salvador 12 diners.

Altres notícies són de visites Pastorals (1523-1652), publicades per A. Pladevall, en les que dona noticia de que Joan Canadell hi va fundar una caritat de pa cuit, i en les que es diu que s'anomeni entre els feligresos de Viladecavalls a dos administradors per tenir cura de la capella.

Al 1743 es pagava un retaule nou, que s'havia fet per la capella.

Es conserva una campana de bronze amb la data de 1703, que es troba al mas "El Canadell".

Al 1936 fou profanada, i des d'aleshores no s'ha obert al culte.

Edifici de tradició romànica o bé remenat en època gòtica avançada.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web la Diputació de Barcelona, el següent text (Febrer 2014):

Petita capella d'època incerta, de tradició gòtica.

De planta rectangular i una sola nau acabada amb absis orientat a llevant.

Coberta amb volta de canó.

Parets amb filades de carreus més o menys quadrats.

Amb 2 finestrelles poc vistents.

Façana principal amb portal adovellat, amb una senzilla motlluració (que té dos carreus a la base de factura gòtica) i una espadanya parcialment conservada.

Adossats a la banda de migdia, es conserven els fonaments d'una construcció romànica anterior (mur, enllosat i absis).

Segons alguns autors la capella és d'un gòtic de tradició romànica.

Tanmateix, les recents excavacions semblen indicar una cronologia força tardana, al voltant del segle XVII.

Observacions:

El 1999 l'empresa Arqueociència ha realitzat una intervenció arqueològica.

S'han posat al descobert els fonaments i l'enllosat de la construcció romànica primitiva i s'ha excavat el subsòl interior.

Material escadusser aparegut entre l'arrebossat del mur de la capella actual podria indicar una cronologia al voltant del segle XVII.

- Es conserva una campana de bronze del 1703 al mas Canadell.

História

Situada a la demarcació parroquial de Sant Pere de Viladecavalls dins el mas Canadell.

La primera notícia històrica és del 1185.

Des d'aleshores les donacions de pagesos i de la família Calders es succeïren amb freqüència.

L'any 1206 Guillem de Calders deixava a la sagristia de Sant Salvador dos masos i uns molins que tenia al Pont (de Cabrianes?).

El 1344 Guillem de Calders féu una altra donació important (200 sous).

Així, Sant Salvador acumulà una bona colla de béns, entre els quals el mas de la Querosa, el de Montpedrós, els molins del Pont i la Roca Falconera.

El segle XIV apareix com a parròquia, tot i que el 1685 ja havia quedat com a simple capella de Viladecavalls.

Per les visites pastorals (1523-1652) es té notícia del nomenament de dos feligresos de Viladecavalls com a administradors de la capella.

El 1743 es pagava un retaule nou.

El 1936 fou profanada i des d'aleshores no s'ha obert al culte.

La primitiva església romànica degué malmetre's i en una època incerta se'n construí una de nova al costat.”

Una mica d'informació sobre el Mas El Canadell:

Masia encarada a migdia. Portal d'entrada de mig punt i adovellat.

Espitlleres a la façana. Als baixos: estables, magatzem, graners, celler (amb coberta de volta, que encara es conserva).

Portal d'entrada als estables independent de la porta d'entrada principal.

L'escala que puja al primer pis és de pedra picada.

Al primer pis, dedicat a l'habita't, és de ressaltar la típica sala catalana amb les corresponents habitacions laterals.

Al sector de llevant hi ha un altre cos adossat construït a mitjans del 1800 que consta de magatzems als baixos, i galeria arcada al primer pis.

A totes les façanes que donen a ponent hi ha galeries.

El segon pis són golfes. Contraforts al darrera de la casa.

Finestres amb reixes de ferro forjat.

Construcció en carreus a finestrals, portals i arestes; resta de reble i tàpia.

Notícies històriques

La construcció primitiva era amb coberta d'una vessant, amb l'entrada a ponent, construcció que dataria de mitjans del s.XVII.

A principis del s.XVIII s'hi fan sèries modificacions; la més recent de totes és la del 1843, més o menys, en que s'adossa al cos principal tota una altra construcció al sector de llevant.

Com moltes masies de la contrada, el seu moment de puixança econòmica és el s.XVIII, amb la vinya, de la que sols en queden restes al celler (8 grans botes amb congrenys).

La masia té cura de la capella de Sant Salvador del Canadell, propera a la masia, i de la que en guarda una campana de bronze que data del 1703.”

Sembla ser que aquest mas, en l'actualitat és una Masia restaurant, amb granja infantil