Capella de Sant Ponç – L’Arboç / Baix Penedès

F O T O S

Capella de Sant Ponç - L'ArbósCapella de Sant Ponç - L'ArbósCapella de Sant Ponç - L'ArbósCapella de Sant Ponç - L'ArbósCapella de Sant Ponç - L'Arbós

I T I N E R A R I

Situació: A El Papiol, un petit nucli de l’Arboç, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

Època: Medieval. No coneixem la data exacte. Donat que a la pàgina web de Pat.mapa es diu que “El 1304, Sant Ponç de Papiol era l'església parroquial de l'Arboç.”, sols a efectes de classificar-la en la nostra pàgina, l’assignarem al segle XIV.

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Com que aquesta edificació està plantada en uns terrenys de propietat privada, al costat mateix d’una masia (Suposem que és Can Papiol), hem fet les fotografies d'aquest reportatge amb el coneixement i el consentiment dels habitants d’aquesta casa.

Accés - Visitada el 12/12/2014:

Procedents de Vilafranca del Penedès i circulant per la carretera N-340 en direcció a l’Arboç, en un lloc d’aquesta carretera (41 16 07.9 01 36 26.5), situat entre els PK 1200 / 1199, entrarem a una rotonda (1) que abandonarem per la primera sortida, indicada per anar a l’Arboç i  que ens abocarà al PK 0 de la carretera TP-2124, per on continuarem ben poca estona.

Ben aviat tornarem a trobar una altra rotonda (2)  (41 16 11.4 01 36 19.6), que travessarem,  continuant per la segona sortida (A l'esquerra deixarem l'esvelta figura de la Giralda de l’Arboç).

Pocs metres més endavant prendrem una sortida de la carretera (3) a la dreta (41 16 15.0 01 36 13.1), indicada per anar a la Masia Papiol, cap a on ens dirigirem.

A continuació travessarem unes vies de tren mitjançant un pont (41 16 33.7 01 36 11.3) (4), i a la sortida continuarem primer per una desviació a la dreta i després, per una altra a l’esquerra.

Aviat l’església ja serà visible al fons.

Altres: De la pàgina web Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

La capella, d'una sola nau i coberta amb un embigat de dues vessants, presenta una portalada de punt rodó i campanar de cadireta de dos cossos.

Damunt la portalada hi ha un escut de pedra, on veiem un corn de banya i un lleó rampant.

El mur lateral està sostingut per una sèrie de contraforts.

El 1304, Sant Ponç de Papiol era l'església parroquial de l'Arboç.

El 1343 féu testament Pere Aymerich, senyor del castell del Papiol, pel qual es decretava que ell, la seva muller i els seus dos fills fossin enterrats a l'església de Sant Ponç.

Posteriorment (1429) es produïa, per decret episcopal, la unió de l'església de Sant Ponç i la de Banyeres, per raó d'un terratrèmol que enrunà la casa rectoral; malgrat tot, el rector de Banyeres hi havia de celebrar missa el dia de Sant Ponç i cada quinze dies.”