Capella de Sant Pau – Tarragona / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: A Tarragona, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Situada dins del edifici del Seminari Pontifici de Tarragona.

Visitable. En l'actualitat, el Seminari ofereix espais on es poden portar a terme tota classe d'esdeveniments que  les empreses requereixin: reunions, projeccions, presentacions, conferències, etc.).

Llavors, si es té la intenció de visitar aquesta edificació, seria una bona idea telefonar prèviament, per evitar que a l'arribar ens trobem amb limitacions provocades per una ocupació dels espais visitables.

Consergeria del Seminari: Telèfon 977 24 71 90

Altres noms: Capella de Sant Pau del Seminari - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 10/04/2015:

Trobarem aquesta capella al carrer Sant Pau nº 4. En aquest lloc hi ha el Seminari Pontifici. La capella que busquem està dins del pati d'aquesta edificació.

Localització: N 41 07 12.7 E 01 15 30.6 – La silueta de la capella no és visible en el  Google Maps. El pati on està situada, és un pati cobert, amb materials translúcids, però que no permeten la seva visió. Altitud aproximada: 78 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2015):

Temple minúscul de només una nau se sembla al de Santa Tecla la Vella.

Amb planta rectangular i columnes a cada costat amb capitells corintis, a la façana principal hi ha una porta amb llinda, sobreposada amb posterioritat, sense dubte, degut al desgast de la primera ogival la qual encara resta a l'interior. Té, també, un frontó decorat. Entre aquest i la llinda s'obre una rosassa circular.

Notícies històriques

Al començament la capella donava al petit carreró de sant Pau que va desaparèixer quan el 1883 s'inicià la construcció del nou i actual seminari i se li donà més amplitud al carrer, restant des d'aleshores la capella a l'interior del nou edifici.

Alguns historiadors han cregut que allà predicà l'apòstol Pau quan vingué a Tarragona perquè es tracta d'una roca molt visible.

És sobre ella on fou construïda la capella, però no s'ha confirmat res. El fet de dedicar l'esglesiola al Sant podria tenir relació amb la comunitat que, instituïda al lloc, es dedicava a l'assistència dels canonges vells o malats i que sembla tenia la residència al costat mateix de la capella.”

Seminari Pontifici de Tarragona