Capella de Sant Miquel de Cirera – Rajadell / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al costat de Can Massana, masia del segle XIII, en terrenys de Rajadell, població i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Documentada des del segle XIII - (Pat.mapa).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Capella del segle XVII edificada per la família Massana a partir de una capella romànica anterior que fou totalment modificada. L'obra actual és de l'any 1632.

Accés - Visitada el  22/03/2014:

Hem iniciat la ruta a la Plaça Major de Rajadell (41 43 41 01 42 21, seguint pel carrer Major, deixant l'Ajuntament a l'esquerra i de seguida continuant també per l'esquerra, quan trobem una desviació.

Sortim del poble. Circularem tota l'estona per una carretera asfaltada. Durant el proper recorregut sols veurem, sobrepassant-lo el Mas Junyent. Aviat l'església és visible al nostre davant.

Al cap d'uns 2,8 km aproximadament, arribem a Can Massana i aparquem al davant, al voral de la carretera (41 42 41 01 43 33), continuant uns metres a peu fins arribar a la capella.

“ Descripció

Capella del segle XVII edificada per la família Massana a partir de una capella romànica anterior que fou totalment modificada. L'obra és de l'any 1632 i correspon a un petit edifici de planta rectangular amb el presbiteri quadrat i amb la porta i façana al mur de migdia.

Un petit campanar d'espadanya corona l'edifici. La característica més particular de la capella són els plafons de ceràmica laterals i el frontal de l'altar, també de ceràmica.

Notícies històriques

Situada dins l'antic terme del castell de Rajadell, al lloc de Cirera, fou capella rural i acolli durant un segle un priorat femení de donades.

L'església s'esmenta el 1275 quan el bisbe de Vic li cedí la regla de Sant Agustí per que la comunitat encapçalada per Na Cirera la regís. Aquesta comunitat es fusionà amb la de Sta. Llúcia del mateix lloc.

La família Massana, propietari d'aquesta capella, la construí de nou l'ant 1632, mantenint la mateixa advocació a Sant Miquel; la construcció de la nova capella correspon als anys de prosperitat de la masia veïna i de la majoria de masies del terme.”