Capella de Sant Miquel – Castellví de la Marca – / Alt Penedès

Situació: En terrenys del terme municipal de Castellví de la Marca (Alt Penedès) - Barcelona.

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible. Extraordinàries vistes als voltants.

Accés - Visitada el 13/11/2007:

Situada al costat mateix d'una torre, una de les restes supervivents del castell de Castellvell de la Marca.

Remetem als lectors a la pàgina corresponent a aquesta edificació, on trobaran detallat l’itinerari d’accés que vàrem efectuar en el seu dia.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Les ruïnes de la capella de Sant Miquel es troben situades en una de les estribacions de la serra de Montmell, dalt d'un cim que domina el Penedès i al costat de la torre de l'homenatge del Castell Vell.

L'església era de planta rectangular, de la qual resta part d'una nau amb volta de canó i, a la part dreta, dos arcs formers i una arrancada de volta que podria correspondre a una segona nau.

Notícies històriques

La capella de Sant Miquel era dedicada antigament a Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, i formava part de l'antic Castellvell de la Marca, del qual resten també la torre de l'homenatge i part de les muralles.

La construcció de l'església fou ordenada l'any 929 pel comte Sunyer. L'any 1023 el comte de Barcelona Berenguer Ramon I va infeudar Castellvell a Guillem I de Castellvell. Posteriorment, la baronia de Castellvell va passar a mans dels vescomtes de Bearn, dels comtes de Foix, de la princesa de Viana i, finalment, es convertí en domini reial, el s. XVII.”