Capella de Sant Mateu – Sant Jordi Desvalls / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de Sant Mateu, entitat de població de Sant Jordi Desvalls, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Accés – Visitada el 24/06/2016:

Des de Sant Jordi Desvalls (0) 42 04 15.2 02 56 51.4 hem enfilat la carretera GI-633 en sentit nord, fins el PK nº 7 d'aquest vial.

Després hem continuat per la carretera (*) que a Google Maps s'identifica com a carretera de Diana (1) 42 04 37.1 02 57 19.6, hem sobrepassat (2) 42 05 07.9 02 57 12.1 aquesta petita entitat de població, entrant a Sant Mateu, fins un lloc on a l'esquerra de la carretera (3)  42 05 22.5 02 57 36.9 , hi ha un petit cartell indicant el nostre objectiu.

Aquí hi ha el començament d'un curt camí de terra, per on continuem uns metres. L'església ja és ben visible al davant nostre. Hem aparcat aquí mateix.

Introduint les dades anteriors a GOOGLE Maps, ens confecciona automàticament el següent

(*) -  Detall de la sortida de la GI-633, tot i que perfectament indicada.

Localització: (4)  N 42 05 23.8 E 02 57 37.4 – Altitud: 68 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Juny 2016):

“ Descripció

Petita capella de planta rectangular acabada en un absis semicircular, a nivell més baix, a la capçalera i teulada a doble vessant coberta de teula.

Els murs no presenten cap obertura i tenen tres contraforts a cada banda, col·locats amb posterioritat, segurament degut als terratrèmols del segle XV.

Façana d'estructura simple amb una porta de mig punt dovellada a sobre de la qual hi ha una finestra rectangular. Està rematada per una petita creu de ferro.

A l'absis hi ha una finestreta rectangular.

Notícies històriques

Documentada al segle XIV. Es conserva l'ara màxima romànica. També s'ha trobat una lipsanoteca de fusta del segle XI-XII i una imatge de la Mare de Déu en alabastre del segle XVI procedent d'aquesta capella i que ara es conserva a la casa Thomas.”