Capella de Sant Martí – Montgat / Maresme

Situació: A Montgat, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Situat dins d’una propietat privada (Club de tenis Turomar), però és visible des del carrer, a través d'un filat.

Accés - Visitada el 30/04/2015:

A tocar d'una rotonda on conflueixen els carrers que al mapa de Google s'identifiquen amb els noms de Avinguda Vilares amb l'Avinguda Jordana.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

Petita capella de planta rectangular, d'una sola nau i coberta per una teulada de dues vessants que interiorment és sostinguda per una estructura de fusta.

La façana, amb una petita porta d'arc de mig punt, es prolonga a la seva part superior en una espadanya d'un sol ull.

La part posterior de la capella presenta un absis semicircular amb una finestra.

A finals del segle XX va ser restaurada i se li va afegir el campanar d'espadanya.

La capella es troba damunt de les restes d'una vila romana i per la seva construcció es va aprofitar material romà.

Notícies històriques

El document més antic on es menciona aquesta capella és del 1027 i es tracta d'una donació. També es troba esmentada a una escriptura de definició d'alou de l'any 1067, de la Canonja de Santa Creu i Santa Eulàlia.

A l'acta de consagració de l'església de Tiana consta amb el nom de Santa Susanna (1104).

Actualment, la capella està situada dins la propietat de Can Riba, avui Club esportiu privat. És visible des de l'autopista Barcelona-Mataró.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa - arqueologia, el següent text (Maig  2015):

“ Descripció

S'accedeix a l'ermita per la sortida de Tiana - Montgat de la C-32, es trenca a l'esquerra en direcció Tiana-Montgat, i en agafar el Camí Vell de Tiana, queda l'entrada del club de tennis just al davant.

L'ermita es troba situada a l'esquerra d'aquesta entrada, al carrer del mateix nom (carrer de l'Ermita) i ubicada dins un recinte tancat dins dels equipaments esportius de l'esmentat club.

Jaciment d'època romana, que es localitzaria entorn i sota mateix de l'ermita de Sant Martí, a la fonamentació de la qual eren visibles reaprofitats com a material constructiu, dues moles de molí i un fust de columna, presumiblement romans de procedència desconeguda.

La topografia inicial de la l'entorn de la capella ha estat profundament alterada durant els treballs d'urbanització de la zona, que es rebaixà als anys 1971-1972 per a la construcció del club de tennis.

Durant aquests treballs, Marià Ribas que pogué inspeccionar la zona, hi trobà ceràmiques ibèriques i romanes que no apareixien relacionades a cap tipus d'estructura.

Uns i altres materials indicarien la localització en aquest indret d'un establiment romà probablement destruït del qual se'n deconeixen tant el tipus com l'entitat i qualsevol altre característica.

L'any 1993 arrrel d'una intervenció arqueològica amb motiu de la construcció de la carretera B-20 (Trinitat-Montgat), es van realitzar 8 sondejos al voltant de l'ermita, en els quals no es detectà cap tipus de restes estructurals d'època antiga, que es pogués relacionar amb l'establiment romà. Només en una de les rases efectuades (MA-2000) aparegué un estrat que contenia algunes restes humanes molt fragmentades, possiblement que es poden interpretar relacionades amb l'àrea de necròpolis medieval que cal creure existiria a tocar de l'ermita .

A causa d'aquesta dispersió i fragmentació, i de la presència d'algun material modern, els arqueòlegs pensaren que durant la formació d'aquest estrat en un moment indeterminat (possiblement quan es va fer el club de tennis i es va restaurar la capella) es degué afectar algun enterrament els quals varen quedar malmesos.

En altres sondejos, aparegueren materials romans fora de context (fragments de tegulae i un fragment de base de ceràmica campaniana A), entre les terres aportades per a l'anivellament de la parcel·la.

La visita al lloc no permet actualment observar-hi cap tipus de resta antiga.

Context

Dins el Club de Tennis de Montgat, per sobre l'A-19, al costat de la Riera d'En Font. Es tracta d'una zona d'equipaments esportius.”