Capella de Sant Martí de Ca n’Amat Gros – Bescanó / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Bescanó, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès – (Girona). Més a la vora de Vilanna, una entitat de població, que no pas de la pròpia capital del municipi.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés – Visitada el 27/05/2016:

Circulant per la carretera N-141e - (Anglès / Bonmatí / Bescanó / Montfullà), i circulant en aquest sentit, en un lloc d'aquesta carretera (41 58 27.0 2 41 34.0) situat entre els PK  105 / 106, prenem una sortida, a la dreta, per on continuem. (No recordem ara haver-hi vist cap indicació – Hi ha una parada de bus).

Seguim per terreny asfaltat. Deixem a la nostra esquerra les instal·lacions d'una estació transformadora d'electricitat (Es diu així ... (?) ), a continuació obviem dues desviacions, la primera a mà esquerra i la segona a mà dreta i ben aviat arribem al nostre destí.

Us oferim un M A P A d’aquest recorregut.

Localització: N 41 58 11.1 E 02 41 50.6 – Altitud: 168 m. aprox.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Edificació unida perpendicularment a la façana de ca n´Amat Gros. Per la tècnica de la nau és data en els segles XII-XIII, encara que l’estructura sembla correspondre a un edifici pre-romànic. La capçalera és quadrangular i ha estat molt modificada.

És un petit edifici format per una nau coberta amb volta de canó i recolzada en arcs formers que reforcen els murs.

Capçada a llevant per un absis molt allargat, la coberta de la qual fou desmuntada en el moment de reformar la construcció. L’absis fou alçat i cobert amb una volta de rajol, actualment desapareguda, i situada en el mateix nivell que la volta de la nau. Es modifica també l’arc triomfal.

La porta, amb un arc de dovelles de calcària, s’obre al sud. La tècnica constructiva de la porta és molt diferent de la resta, de còdols i de petits carreus units amb morter de calç i carreus de pedra sorrenca en els angles de l’absis.

És una construcció del segle X, modificada en els segles XII i XIII. Posteriorment fou remodelada amb decoració interior, construcció d’una sagristia al costat nord de l’absis i la reforma de l’absis, que va ser sobrealçat i acabat, i la part alta de la qual va quedar més estreta que la base pre-romànica.”