Capella de Sant Mamet de Bacardit – Sant Mateu de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al costat del Mas Becardit de Llomars - (Patrimoni.Gencat), en terrenys de Sant Mateu de Bages, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, se la identifica com a “Ruïnes de la capella de Sant Mamet de Bacardit”.

Home, a dia d'avui, el seu estat no sembla pas ser ruïnós ... A menys que l’edificació que hem visitat correspongui a un nou temple fou construït l'any 1682 al costat del Mas Bacardit” –(Pat.mapa). (“Doctores tiene la iglésia ...”).

No vàrem trobar cap habitant al llogaret, tot i que pensem que hi ha gent vivint-hi.

Altres noms: Capella de Sant Mamet,  Mamiet - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 03/05/2014:

Procedents de Callús i circulant per la carretera BV-3003, en sentit Sant Mateu de Bages, localitat que sobrepassarem, en un lloc (0) situat a 41 48 06.3 01 38 56.1, trobarem una sortida a mà esquerra indicada per anar a Bacardit, La Vila i Morera, per la que continuarem.

A partir d'ara anirem trobant unes quantes desviacions que tot seguit documentarem:

• (1) - 41 48 02 01 39 02 – Desviació. Continuem recta (O sigui, per l'esquerra i avall. Per la dreta aniríem a La Morera).
  • (2) - 41 47 43 01 39 26 - Sobrepassem un mas, deixant-lo a la dreta. A partir d'aquí ja és imprescindible circular amb un vehicle 4x4.
  • (3) – 41 47 33.8 01 39 32.2 – Desviació, continuem per l'esquerra.
  • (4) – 41 47 27.4 01 39 50.8 – Se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Sols caldrà tenir-ho en compte a la tornada.
  • Al cap d'un recorregut aproximat d'uns 2,7 km. des de la carretera BV-3003, arribarem al nostre destí.
  • En aquest recorregut, a la part final de la carretera BV-3003, no hi ha cap fita assenyalant els punts quilomètrics.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Església romànica enrunada que conserva els trets bàsics de la seva planta, formada per una sola nau amb absis semicircular a llevant.

L'església deuria construir-se en dues fases ja que el primer parrell de blocs sense polir de la nau es molt diferent de la pedra polida de la capçalera i de l'absis.

Notícies històriques

L'església romànica de st. Mamet de Bacardit era situada dins l'antic terme del castell de Castelltallat, segurament no passa mai de capella rural i fou propietat del monestir de Sta. Cecilia de Montserrat des de que l'any 950 el compte Borrell la cedi junt amb altres esglésies veïnes.

Al segle XVII deuria estar enrunada ja que un nou temple fou construït l'any 1682 al costat del Mas Bacardit.”