Capella de Sant Joan del Pla – La Palma de Cervelló / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Palma de Cervelló, vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

La trobarem a uns cent cinquanta metres del cementiri municipal de La Palma.

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. S'hi han fet alguns tímids treballs de contenció per una banda i per una altra, algunes excavacions, que han posat al descobert unes sitges. Lliurament accessible. Pràcticament abandonada.

Segons la pàgina web de l’Ajuntament de La Palma, des del març de 2011 i fruit d’un conveni, l’antic propietari, el Sr. Joaquim Llopart-Mascaró, cedia l’ermita i les tres finques rústiques que l’envolten –més de 5 ha- a l'Ajuntament de la Palma.”

Altres noms: Capella de Sant Joan de L'Erm de la Palma - (Patrimoni.Gencat).

Procedents de l'autovia B-24 ens dirigim a La Palma de Cervelló circulant per la carretera B-2421.

Tot just acabem de creuar un pont per entrar a la població, hem de girar a mà dreta (N 41 24 36 E 01 58 22).

Aquí s'inicia un carrer, anunciat amb un rètol que diu “Camí de les Roquetes”. Al Google Maps, a dia d'avui, apareix identificat aquest vial amb el nom de carrer “Ull de Llebre”. No sabem qui té raó ...

En qualsevol cas, ens ajudarà a reconèixer aquest lloc, el saber de l'existència d'una creu de terme que hi ha situada a l'esquerra, en un pla una mica elevat.

Ara circularem uns quatre cents metres trepitjant asfalt fins arribar a la porta del cementiri parroquial de La Palma.

Aquí ens hauríem de plantejar entre deixar aparcat el cotxe (Ho recomanem ...) o continuar, segons disposem d'un vehicle convencional o d'un tot terreny.

Continuarem per un camí de terra que surt per l'esquerra de la façana del davant del cementiri.

En qualsevol cas, ens queden uns cent cinquanta metres per recórrer, per un camí de terra, una mica irregular i molt estret, flanquejat per marges de pedra seca, fins arribar a un lloc sense identificar (1) , situat a 41 24 26 01 58 42, on hi ha una evident sortida a la dreta, per la que continuarem. (Si ens passéssim veuríem a la dreta una petita torre de transport d'electricitat ...).

La  part del camí que segueix, des de que deixem la pista principal, no és ben bé visible al mapa de Google.

Seguirem ara per un camí de terra, que ben aviat es desvia a l'esquerra, durant molt poca estona, potser uns 100 o 200 metres, a tot estirar,

doncs hem d'arribar a una planura, on al bell mig hem de veure l'ermita que busquem. Aquí podríem aparcar el 4x4...

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat -  Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

Capella d'una nau, coberta amb volta de canó, i un absis semicircular amb arcuacions i lesenes.

Vora l'absis, al mur nord, hi ha una absidiola practicada en el gruix del mur de factura posterior a l'edifici.

Al davant mateix, al mur sud, hi havia una altra absidiola igual però fou enderrocada.

A migdia s'obre la porta originària del conjunt; és de mig punt i extradossada per una filada de dovelles primes; ran seu hi ha un esvoranc.

L'absis és decorat per un fris d'arcuacions cegues agrupades de quatre en quatre entre lesenes.

L'aparell és de carreus petits.

Conserva encara, si bé envaïda per la vegetació, la coberta de lloses de llicorella.

A ponent s'obre una altra porta que és de construcció moderna.

El lloc de la Palma de Cervelló és documentat el 964.

La capella és esmentada com Sant Joan i Sant Feliu de la Plana el 1270, any en què el rector de Sant Esteve de Cervelló n'era procurador.

El 1347 a la capella de Sant Joan de l'Erm hi havia un altar dedicat a la Mare de Déu.

A partir del segle XIV la capella apareix sovint esmentada en les visites pastorals.

Consta situada al lloc de la Plana Sant Joan, prop de Can Llopart, mas que posteriorment es diria Can Mascaró i que al segle XVIII va adquirir de les monges la finca de la Palma.

Actualment es troba abandonada i sense culte.”

“ Sant Joan del Pla

Està situada a uns vint minuts del poble, a l’esquerra de la riera de la Palma, a l’indret anomenat Pla de Sant Joan.

D’aquesta capella romànica, possiblement d'origen pre-romànic, només s'han trobat citacions tardanes, cap del moment en què degué ser construïda poc abans del mitjan segle XI.

Ha estat documentada per primer cop l’any 1270.

La capella és d’una sola nau, amb coberta de volta de canó i un arc toral de mig punt que la parteix en dues parts desiguals.

La nau és capçada en tota l'amplada per l'absis semicircular decorat amb arcuacions llombardes.

Des del març de 2011 i fruit d’un conveni, l’antic propietari, el Sr. Joaquim Llopart-Mascaró, cedia l’ermita i les tres finques rústiques que l’envolten –més de 5 ha- a l'Ajuntament de la Palma.

És el monument més notable i antic del terme. “

Curiositats:

Com a contrast curiós, entre temps antics i temps moderns, tenim que a cent metres d'aquesta vella edificació, en una finca del costat, separada per un precari cercat de filferro, s'hi porten a terme “jocs de guerra”: Paintball.