Capella de Sant Joan de la Maçana – Font-rubí / Alt Penedès

Situació: En terrenys de Font-rubí, municipi de la comarca de l’Alt Penedès (Barcelona).

Estat: Exteriorment l'edificació presenta un aspecte impecable. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí.

Altres noms: Santa Apol·lònia - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 06/07/2013:

Com en altres ocasions, des de casa, sobre el paper, hem localitzat l'edificació amb l'ajuda de Google Maps, i hem determinat unes coordenades d'un lloc (1) on iniciar la nostra descoberta (N 41 24 37.11 E 01 38 28.98 – entre els PK 4 i 3 de la carretera BV-2151, Guardiola de Font-rubí / Sant Martí de Sarroca).

Una vegada hem introduït aquestes dades al TomTom, aquest estri ens ha conduit amb absoluta  precisió al lloc desitjat.

Aquí hem trobat dues sortides de la carretera, a banda i banda. Hem continuat per la de la dreta (Hem arribat fins aquí circulant en sentit Guardiola – St. Martí),  on hi ha un indicador: Cal Miret i Cabrunes.

Llavors ens hem trobat circulant per un camí de terra perfectament transitable (Camí de Cal Guarda, segons Google Maps) i durant el recorregut, sempre recte, obviant algunes desviacions, hem anat trobant indicacions, fins que, com passa en altres ocasions, quan arribem a la zona on es suposa que hem de trobar l'edificació, ja no n'hi ha cap més.

Afortunadament, disposàvem d'una mínima documentació gràfica de la situació d'aquesta edificació, que ens permetria identificar-la. Emboscada, envoltada d'arbres.

Després d'un recorregut aproximat d'uns 900 metres per aquest camí de terra, hem arribat a un lloc (2) situat a 41 24 55.68 E 01 37 59.64, on a la dreta del camí arrenca una curta pendent. Aparquem i pugem a peu aquesta pendent, que ens situa dalt d'un terreny on hi ha unes vinyes.

I ara, al davant nostre, a la dreta, a uns 50  metres, coronant una petita alçada, hi ha una arbreda, on ja veiem l’edificació que busquem.

Caminant pels marges del camp arribem, a tocar aquesta esglesieta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

L'església de Sant Joan es troba situada dalt d'un petit turó, envoltada de pins, a prop del veïnat de La Massana.

Té una sola nau acabada en absis semicircular amb bandes llombardes i una petita finestra. La nau és coberta per una volta de canó seguit damunt arcs torals.

La porta adovellada, situada a la façana sud, apareix tapiada. Es conserven restes d'un campanar d'espadanya d'un sol arc. Té un petit cor a l'interior. El material de la construcció és la pedra, tallada en carreus petits i irregulars.

Notícies històriques

La capella de Sant Joan de la Massana, també coneguda com de Sant Apol·lònia, era l'antiga església del veïnat de la Massana. La primera documentació sobre el lloc data del 1121, i sobre l'església, del 1315.

L'any 1936 fou cremada i ha restat abandonada i sense culte des d'aleshores.

Cap als anys 1980-1981 uns desaprensius varen arrencar teules i varen foradar la volta.”