Capella de Sant Hilari – Abrera / Baix Llobregat

Situació: A les afores d'Abrera, vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 22/06/2013:

Dins de la localitat d'Abrera, molt a la vora de l'estació de trens dels ferrocarrils de la Generalitat, hem de localitzar el carrer Balaguer (N 41 31 16.01 E 01 54 33.77), on deixarem aparcat el cotxe i iniciarem un petit recorregut a peu, que ens menys de cinc minuts ens situarà davant de l'ermita.

Una ràpida ullada al mapa que a continuació us presentem, permetrà fer-se una idea ben clara del camí.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

“ Descripció

Església emplaçada sobre una antiga vil·la romana; s'han situat els seus orígens en temps anteriors a la conquesta musulmana.

Es tracta d'una capella d'una sola nau amb absis rectangular coberta amb volta de canó.

Està feta de maçoneria, arrebossat a l'exterior i pintat modernament l'interior.

La nau té dos arcosolis per costat, amb sengles bancs a la paret inferior.

L'absis en té un costat sud, i al nord es comunica amb una cambra annexa, també d'origen antic.

A l'interior trobem 6 impostes, 4 a l'arc triomfal i 2 a l'interior de l'absis.

Les dues primeres són reaprofitades, de tradició tardoromana; tenen al voladís un motlluratge format per dos bocells cilíndrics dins dos semicilindres de concavitat invertida, al dessota dels quals neix una motllura en cavet; en la cara frontal, entre els bocells hi ha un filet o doble filet decorat amb motius de soga o altres relleus.

La de la dreta te representada tres caps molt esquemàtics, coberts per una mena de caputxes, esculpits dins d'unes arcades; aquest relleu és posterior a la resta de la imposta, d'època preromànica.

Les altres dues impostes de l'arc triomfal són una copia del segle X de les tardoromàniques però estan fetes amb poca traça.

També del segle X són les impostes de l'absis però estan molt malmeses.

La capella va ser bastida sobre una vil·la romana.

És esmentada per primer cop l'any 1252, quan Ramon de Voltrera, feudatari de Castellví, fa hereu del castell de Voltrera i de la casa de Sant Hilari el seu fill Ramon i, en substitució d'aquest, el seu segon fill, Pere.

La capella és esmentada posteriorment en les visites pastorals a partir de 1310.

Al segle XVI es dóna el nom de Quadra de Sant Hilari a la finca.”