Capella de Sant Grau – Albons / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A uns dos quilòmetres d'Albons, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà - (Girona).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat.

Accés – Visitada el 19/11/2016:

(0) El punt d'inici de la sortida d'avui, ha estat des d'un lloc a tocar de les darreres cases d'Albons, concretament des d'un extrem del carrer Sant Grau -  (42 06 17.2 03 04 47.0), confluència amb la carretera GIV-6321, per on continuarem.

(1) Traspassarem  (*) la carretera C-31 – 42 06 23.8  03 04 20.0  , sortint per l'esquerra, i a l'altra banda, entrarem a un camí de terra, transitable,  on hi ha una indicació per anar a Sant Grau.

(2) No gaire més endavant, arribarem a un punt situat a 42 06 23.8 03 03 55.8 on trobarem una altra desviació, també indicada, i continuarem per la dreta, en pujada, arribant al nostre destí, després d'un recorregut per aquest camí de terra, d'uns 1.200 metres aproximadament.

Sens dubte la visió del següent mapa aclarirà qualsevol dubte.

M A P A d’aquest recorregut

(*) - Advertim que no ens ha sigut gens senzill traspassar el “mecano” que hi ha en aquest punt.

(3) - Localització: N 42 06 33.7 E 03 03 33.1 - Altitud  85 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

Edifici religiós. L'ermita o santuari conserva bona part la construcció d'època romànica.

L'església fou modificada, però al segle XVIII quan es capgirà l'orientació del a nau.

La façana actual, datada el 1753 a la llinda de la portada, és a llevant, lloc on ha desaparegut l'antic absis semicircular del qual es veuen vestigis dels fonaments.

Al primitiu frontis, a ponent, ara convertit en capçalera, hi queda la porta romànica tapiada.

L'aparell romànic és visible també als murs laterals,; en part , on a migdia hi resta una finestra romànica de doble biaix, l'interior és cobert amb l'antiga volta apuntada, amb cornisament. la imatge del patró , Guerau o Grau, és una talla barroca molt restaurada.

Notícies històriques

El santuari és a uns 2km. S a ponent del poble d'Albons, a la serra del seu nom, prop de la font de la Merla.

A més de Sant Grau s'hi veneren Sant Roc i Sant Sebastià.

L'aplec més popular, del 13 d'octubre, que havia pràcticament desaparegut, ha estat recuperat aquest darrers anys amb molta empenta.

No gaire lluny de l'església, a l'indret de l'Olivet d'en Maçanet, hi ha vestigis escampats d'alguna antiga construcció, just en el punt on, segons creença popular, hi hagué una capella anterior a la de Sant Grau.”