Capella de Sant Elm – Sant Feliu de Guíxols / Baix Empordà

L’edificació actual és del segle XVIII

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Feliu de Guíxols, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Presideix una alçada del terreny, el turó de Sant Elm, des de la que s'albiren unes extenses i boniques vistes sobre el mar.

Època: Segle XV – Barroc - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat). En canvi si que disposen d'una protecció BCIN les restes (inexistents) del castell de Sant Elm, aixecat en aquest lloc, desaparegut, volat pels francesos l'any 1696.

Accés – Visitada el 03/12/2016:

Dins de Sant Feliu de Guíxols, el punt d'inici d'avui ha estat un lloc situat a 41 46 33.7 03 01 44.9 , on comença la pujada de l'avinguda de Sant Elm. Hi ha un indicador.

A dalt, hi ha lloc per aparcar.

M A P A del recorregut – aproximadament: 900 metres.

Localització: N 41 46 28.7 E 03 01 38.4 - Altitud : 92 m.

Edifici religiós. És una petita capella de planta rectangular amb teulada a dues vessants.

Destaca exteriorment la façana i uns contraforts, a la paret esquerra, de considerable volum.

És una construcció feta en pedra combinat la pedra regular dels murs amb les escairades que reforcen els angles de les cantonades i les pedres polides que emmarquen les obertures, tant finestres com la porta.

La façana de gran senzillesa té una porta central amb alguns esglaons, presidida per dues finestres i un escut de la ciutat amb data del 1724, a la part superior té una petita obertura circular.

A més disposa d'una estança rectangular amb parets poligonals arrodonides, de sostre més baix, a la part dreta de la façana, que és una ampliació de la nau, així com un passadís lateral.

Notícies històriques

Situada dalt el promontori de Sant Elm, hi havia hagut una torre de guaita des del segle XIII, el santuari es bastí a partir del segle XV; hom donà permís a Jaume Corbera, que havia intervingut en la Fundació de Sant Sebastià de Palafrugell, per edificar una capella amb torre de defensa (1452), però de fet es bastí un petit castell amb quatre torres angulars i una al centre, volat pels francesos el 1696.

L'actual santuari del 1723 s'hi venera a més del Sant titular, patró de mariners, pelegrins i navegants, a la Mare de Déu del Bon Viatge.

Molt destruït el 1936, fou refet després. S'ha renovat la tradicional processó marítima des del 1955.

Altres :

Creu de Sant Elm

Capella de Sant Elm – Sant Feliu de Guíxols - Creu de Sant Elm

De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

Conjunt escultòric que consta de basament, columna i creu.

El basament és de planta quadrangular i secció motllurada que li configura un perfil d'aspecte sinuós.

La columna arrenca amb base quadrada i es transforma amb octogonal. Està decorada amb elements escultòrics com la representació d'Adam i Eva al paradís en l'escena de la temptació ja que també es representada la serp, a la part baixa de la columna, mentre que a la part central, trobem un personatge bíblic, dempeus damunt una peanya.

Al costat oposat d'aquestes figures, n'hi ha una altra que presenta un monjo amb el Nen Jesús als braços.

La columna es rematada per un capitell de tipus corinti, amb volutes als extrems i un caparró alat en cadascuna de les cares.

Una creu molt treballada corona tot el conjunt. Els braços són de secció circular.

A l'anvers hi ha la representació de Crist crucificat amb una petita figureta al seu costat que amb un calze recull la sang que li brolla de la ferida.

Malauradament sols us podem oferir aquesta darrera imatge, d'esquena ...

Al revers, ocupa la part central, la Verge, envoltada de quatre àngels: dos superiors que la coronen i dos inferiors que sostenen un objecte.

Notícies històriques

En la sessió municipal de 26/09/1958, es comenta que en el transcurs de la festa del proper 12 d'octubre s'havien d'inaugurar les noves vidrieres de l'ermita de st. Elm i la benedicció de la creu monumental.

En tot cas consta que va ser beneïda durant el IV aplec de la Verge del Bon Viatge (1958).

No se sap l'autoria de la creu tot i que se suposa d'autor gallec ja que el sr. Cros la comprà directament a Galícia per la quantitat de set mil pessetes.”