Capella de Sant Cristòfol – Corbera de Llobregat / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de l’Amunt, entitat de població de Corbera de Llobregat, vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle X - PreromànicRomànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Diputació de Barcelona).

Estat: Segons figura a la pàgina web de la Diputació de Barcelona (Juliol 2013),

“ Notes de conservació: Presenta esquerdes produïdes bàsicament pel moviment de les lloses de pedra sobre les quals està edificat.

Actualment tot el conjunt està cenyit per reforços metàl·lics.”

Subscrivim aquesta informació, tot i que afegim que exteriorment, com es veu a les fotografies,  presenta un relatiu bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés - Visitada el 29/06/2013:

Durant tot el proper recorregut anirem veient indicacions, que ens guien, primer fins la capella de Sant Cristòfol i després a l’església de Sant Ponts.

Sortint de Corbera de Llobregat i circulant en direcció a Gelida, per la carretera BV-2425, que al mapa de Google apareix identificada com a Carretera de  l'Amunt i/o Carretera de Corbera a Gelida, arribarem a un lloc (1) situat a 41 24 58.64 01 54 20.85, on hi ha una sortida a mà esquerra, indicada, per on continuarem fins un altre lloc (2) , molt proper, on de nou, a mà esquerra i també indicat, trobarem una altra sortida (41 24 N 54.24 E 01 54 06.71) que accedeix a un curt passeig arbrat, on al final, veurem l'ermita.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya)*, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

Capella d'una nau, l'absis de la qual, suposadament de planta rectangular, així com la part superior de les parts, foren reformats a primers del segle XI.

L'absis, que es conserva només en la paret de llevant, té una forma corba, que no és un semicercle complet.

Hi ha dues finestres del segle XI de doble esqueixada.

La coberta, d'embigat de fusta, és especialment interessant.

La capella és emplaçada damunt un sòl inestable: sobre unes roques que, en part, al ser buides a la part inferior, han cedit i s'han trencat.

Notícies històriques

Bé que el terme de Corbera és documentat des del 992, i el 998 s'esmenta un alou que fou del difunt Dacconi de Corbaria, que potser era un primitiu senyor del lloc, el fet de no posseir gairebé documentació del monestir de Sant Ponç de Corbera, molt proper a Sant Cristòfol, ni tampoc del castell, almenys pel que fa a l'època antiga (el monestir de Sant Ponç és documentat el 1235, subjecte a Sant Pere de Casserres i el castell és mencionat esporàdicament el 1031), comporta que tampoc s'hagi conservat documentació de Sant Cristòfol.

Com a hipòtesi, suggerim que potser fou una cel·la de Sant Ponç, vista la proximitat i les petites dimensions de Sant Cristòfol.

Al segle XVI, a la capella hi havia un ermità.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juliol 2013):

Capella d'origen pre-romànic d'una sola nau rectangular, sobrealçada i amb absis a la capçalera.

L'absis i la part posterior de les parets van ser reformats a principis del segle XI.

L'absis conservat no és un semicercle complet, ja que presenta una forma corba només en la paret de llevant.

Disposa de dues finestres del segle XI de doble esqueixada i coberta de dos aiguavessos amb embigat de fusta.

Davant la façana hi ha un petit atri, construït el 1807 (la data figurava a la llinda de l'entrada, avui desapareguda) .

És bastit parcialment damunt un sortint de roca, i construït amb carreus de pedra esmoladora, amb fragments d'opus spicatum.

L'interior és senzill, i la coberta ha estat refeta segons el model original, amb un embigat recolzat damunt cavalls de fusta.

La seva proximitat al monestir de Sant Ponç fa considerar la possibilitat d'una certa dependència.

Al segle XVI a la capella hi havia un ermità; als documents corresponents a les visites pastorals figura com a «sacellum», és a dir, com a petit santuari.”

*Informació extreta de la página web de la Generalitat de Catalunya.