Capella de Sant Bartomeu de la Vall de Vilaramó – Gaià / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Dins dels terrenys del mas La Vall de Vilaramó, rellevant edificació del segle XIV, ampliada el segle XVIII, respectant l'estructura original, situat en terrenys de Gaià, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Generalitat de Catalunya).

Protecció: No hi consta - (Generalitat de Catalunya).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. Hem aparcat fora de les edificacions del mas.

Vistes des de l'església.

Altres noms: En algunes pàgines apareix escrit aquest nom com a Vila-ramó.

Accés - Visitada el 16/05/2014:

Situada dins d'una propietat privada, no és accessible lliurament. En el nostre cas, hem tingut la fortuna de trobar-hi al Sr Josep Maria, que ha tingut la deferència de facilitar-nos l'entrada al pati del mas, on hi ha aquesta edificació, i hem pogut obtenir les fotografies del present reportatge.

Hem començat l'itinerari d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc situat a les coordenades (0)41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació, a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc, hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401, vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació.

Abandonarem aquesta carretera per una sortida a mà esquerra (1) -  (41 57 39.4 01 57 34.2) que trobarem aproximadament al PK 11’700. Hi ha indicat Sant Esteve de la Vall de Vilaramó, però no es diu res de Sant Bartomeu.

(2) - A 41 57 39.9 01 56 41.7 trobarem una desviació: per l'esquerra, degudament indicat, accediríem a Sant Esteve. Per la dreta anirem a Sant Bartomeu.

Al cap d'un recorregut aproximat d'uns 2 quilòmetres, des de la carretera general, circulant per terreny asfaltat, arribarem al destí desitjat.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut - Distància aproximada: 14,1 km.

“ Descripció

Església d'una sola nau amb un petit absis a llevant i la porta a migdia modificada al s. XVIII. L'absis té una petita obertura al bell mig, per il·luminar l'església.

Notícies històriques

La capella de St. Bartomeu de la Vall de Vila-Ramó és una construcció de base romànica molt transformada al s. XVIII. A la porta d'entrada hi ha la data de 1767. L'església conservava un retaule barroc de la vida de St. Bartomeu que fou cremat durant la guerra civil de 1936-39.

És la capella de la masia de la Vall de Vilaramó.”

Altres llocs:

Per l'entitat que té el Mas de la Vall de Vilaramó, seria imperdonable no dedicar-li una mica d'informació.

nggallery id=2615]

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

La Vall de Vila-ramó és una gran casa de planta rectangular que respon a la tipologia de masia clàssica.

Orientada a migdia on s'obren les eixides en els dos primers pisos, i la porta principal de mig punt amb grans dovelles.

La casa té un gran pati central a manera de claustre cobert amb una torre-llanterna a principis del s.XX. Aquest pati interior presenta en la planta baixa voltes de mig punt i apuntades; les successives ampliacions de la casa al s.XVIII respectaren l'estructura originaria i totes les habitacions es distribuïren segons aquest elegant pati interior.

La interessant Sala de la Vall de Vilaramó a tramuntana de la casa és un clar exemple de la importància d'aquesta dependència en la masia Catalana. De grans proporcions, la Sala es comunica directament amb la cuina i amb l'interessant pati interior de la casa, ple de galeries. Reformada recentement, conserva en gran part els mobles originaris: cònsoles, taula, etc... amb excel·lents treballs de marqueteria del segle XVIII.

Notícies històriques

La família de la Vall de Vilaramó conserva documentació des de l'època medieval: els primers documents daten de 1345 i s'atribueix la construcció de la casa a l'arquebisbe tarragoní Arnau Cescomes, fill de Les Comes de Puig-Reig (Berguedà) que feu construir tres cases, una per cadascuna de les seves germanes: la Vall n'és una.

L'interessant arxiu documental ha permès la reconstrucció de l'arbre familiar des de el s.XVI.”