Capella de Sant Andreu de l’Avellà – Font-rubí / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de l’Avellà, entitat de població de Font-rubí, municipi de la comarca de l’Alt Penedès (Barcelona).

Estat: Ruïnós. Lliurament accessible tot i que la vegetació regna en aquest lloc. La part que ha sobreviscut d'aquesta edificació és l'absis, que per la part posterior encara presenta uns murs d'uns tres o quatre metres d'alçada.

Aproximadament al PK 5,5 de la carretera BP-2126 (Carretera de Guardiola de Font-rubí a l’Avellà)

hi ha una sortida (1) N 41 26 43.01 E 01 36 54.72 amb una solitària indicació: Dipòsit ADF Font-rubí, per on cal continuar.

(Si ens passéssim, uns metres més endavant, a la dreta hi ha una altra sortida: Cal Jepet Moreno. Mitja volta i sortim per on cal ...)

Circularem llavors per un camí de terra perfectament transitable, que al cap d'uns 100 metres continua girant cap a l'esquerra.

Però nosaltres hem de continuar recte, aparcant el vehicle al voral i seguint a peu per un discretíssim, quasi invisible corriol, que s'enfila cap el turonet que tenim al davant.

Les restes, força discretes, es troben al punt més alt d'aquest turó.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

De l'antiga capella de Sant Andreu de l'Avellà en resta únicament l'absis, amb l'arrencada de la volta, i uns fragments de murs. L'obra va fer-se amb carreus de pedra petits i irregulars, en fileres horitzontals.

Notícies històriques

La Capella de Sant Andreu de l'Avellà, romànica, va ser construïda a la part alta del terme, en un lloc d'excel·lent panoràmica sobre el Penedès. Actualment es troba en ruïnes.”