Capella de Sant Andreu de Comallonga – Fonollosa/ Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al costat del mas de Sant Andreu, en terrenys de Fonollosa, població i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Accés - Visitada el 01/05/2014:

Hem iniciat l'itinerari en un punt, una cruïlla de la carretera BV-3008 (Carretera Sant Joan de Vilatorrada – Canet de Fals – Fonollosa), entre els PK nº 7 - 8, situat a 41 45 48.4 01 43 47.3, en un lloc on hi ha el restaurant El Molí de Boixeda.

Des del davant d'aquest punt arrenca una carretera asfaltada, indicada per anar a la Casa Sant Andreu i Tina de Betlem.

Per aquí continuarem, guiats pel nostre navegador al que hem introduït les coordenades de destí.

No cal dir que aquest estri ens hi ha dut sense destorbs. Hi ha una distància aproximada d'uns 4,8 km.

Hem aparcat al davant.

Localització: N 41 47 08.2 01 42 34.9 – Altitud: 585 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Església romànica modificada al gòtic formada per una sola nau amb el presbiteri, nau coberta amb volta apuntada de grans carreus a contrapunt.

L'església gòtica aprofita els murs de la romànica que li donà l'amplada i la llargada.

El primer edifici romànic deuria ésser molt simple car s'en conserva també un arc monolític de mig punt aprofitant avui com a pica.

Malgrat tractar-se d'una obra essencialment gòtica l'aparença general de l'edifici i el seu arcaisme li donen un caràcter romànic.

Les últimes obres efectuades a l'església corresponen al s. XVIII, concretament l'any 1729 es va obrir un portal nou als peus de l'església.

Notícies històriques

L'església de Sant Andreu de Comallonga era situada dins l'antic terme del castell de Sant Mateu de Bages, malgrat pertanyé avui al municipi de Fonollosa.

Mai deixà d'ésser una capella rural i estava vinculada a l'església parroquial de Sant Mateu de Bages.

L'any 1221 és documentada per primera vegada i al segle XVIII fou modificada, després de l'ultima remodelació del gòtic.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Maig 2014):

“ Descripció

L'església de Sant Andreu de Comallonga que conservem actualment, és el resultat d'un seguit de reformes i modificacions que s'han anat realitzant a la seva estructura al llarg dels segles, i que li donen un conglomerat d'estils diferents, entre els quals sobresurt l'obra gòtica.

El temple està format per només una única nau, de forma rectangular i sense absis, alçada vers el segle XIV sobre les restes d'alguns dels murs de l'antiga capella romànica.

D'aquesta es poden observar també alguns vestigis del portal obert a migdia, i un petit arc monolític que hauria realitzat la funció de llinda d'un finestral, i que fou reaprofitat posteriorment (després de les obres d'ampliació de la nau per ponent) com a element decoratiu de la pica d'aigua beneïda.

Actualment l'església que es conserva manté la nau única, i la coberta amb una volta lleugerament apuntada.

A l'interior de l'església es visualitza perfectament l'ampliació que es va fer al segle XVIII, i que va allargar l'església en direcció a ponent. En aquells moments va quedar anul·lada la porta adovellada de migdia, que només s'utilitzava com a accés al cementiri, i es va obrir un nou portal que és el que ara s'utilitza al mur de ponent. Es tracta d'un portal allindat i monolític que du la data de 1729.

Sobre el mur de ponent es sobreposa un petit campanar d'espadanya. A l'interior de l'església es conserven les imatges de Sant Andreu, Sant Eudald i Sant Jaume.

Complerta el conjunt una tanca adossada a migdia que protegeix el cementiri familiar.

Observacions:

L'arxiu fotogràfic de l'Àrea de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona compta amb dues fotografies de l'església de Sant Andreu de Comallonga datades el 1968. Es tracta de dues vistes generals, una des del SO i l'altra des del cantó SE.

Des del 1996, els veïns dels masos propers celebren una missa acompanyada d'un dinar vora la capella el dia 17 de juliol per la festivitat de Sant Aleix. El motiu de la implantació d'aquesta celebració va ser la obertura del camí asfaltat que permet l'accés directe d'aquestes cases al molí de Boixeda i a la BV-3008.

Història

Petita capella situada al costat del mas Sant Andreu, i que tot i formar part de la parròquia de Sant Mateu de Bages, pertany al municipi de Fonollosa.

Antigament es trobava situada dins els termes del castell de Sant Mateu de Bages, apareixent als primers documents on és citada amb el nom de Sant Andreu de Sant Mateu, així succeeix encara el 1292. El primer document on és citada però, és encara una mica més antic, data de l'any 1221, quan es donaren uns béns al monestir de Santa Maria de l'Estany situats a Sant Andreu de Comallonga. Només un segle després ja ens apareix amb el nom tradicional de Sant Andreu de Comallonga.

Segurament no passà mai de realitzar les funcions de capella rural. [AA.DD. 1987:280] El temple que podem observar actualment és el resultat del gran nombre de modificacions que s'hi ha anat realitzant al llarg dels segles sobre una antiga base romànica primerenca.

No obstant això l'estil predominant és el gòtic, que s'aprecia sobretot a la volta interior apuntada. En aquests moments l'accés es feia mitjançant un portal adovellat obert a migdia.

Al segle XVIII es va procedir a ampliar la capella, allargant-la un tram en direcció a ponent, i canviant l'accés per aquesta banda, obrint un portal allindat que du la data de 1729.

La capella sempre ha estat lligada a la història del mas Sant Andreu, al qual dóna el nom. Una d'aquestes successives reformes s'hauria produït l'any 1729, tal i com indica la data esculpida a la llinda del portal.”