Capella de la Verge – Os de Balaguer / Noguera

Tossal del castell - Entorn de la Capella de la Verge – Gerb (Os de Balaguer)

Des del Tossal del castell - Entorn de la Capella de la Verge – Vistes de Gerb

Antecedents:

Ja coneixíem aquesta zona, doncs hi havíem estat anteriorment, amb motiu d'un intent de localitzar les restes del castell de Gerb, i n'érem conscients de les dificultats que hi trobaríem.

Tampoc ens han engrescat massa que diguéssim, les manifestacions extretes d’una pàgina web de Patrimoni.Gencat, on es diu És impossible distingir les runes de l'església entre la resta, per la precarietat de les mateixes i perquè l'indret està cobert per la vegetació.”

I altrament, en un altre lloc, a continuació, es diu: “Els únics edificis observables al cim del turó de són, d'una banda, un amb planta rectangular, de 14 per 10 m, en el vessant oest del turó ...”  Tot seguit continua ”No obstant, aquests edificis no coincideixen amb la descripció de l'església abans ressenyada. Per destriar amb seguretat les restes que corresponen a l'església caldria un desbrossament de la vegetació i una prospecció arqueològica.”

Tot i amb aquest antecedents, tossudets com som, vàrem decidir anar a fer una ullada sobre el terreny.

Evidentment, varem poder comprovar in situ, que hi ha un munt de runes perfectament no identificables.

Situació: Al Tossal del Castell, en terrenys de Gerb, entitat municipal descentralitzada  d'Os de Balaguer, població i municipi de la comarca de la Noguera (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: El que ja sabíem, malmesa, o més ben dit, pràcticament, desapareguda. El lloc, lliurament accessible.

Altres noms: Capella de la Verge i Sant Antoni de Gerb / Sant Antoni i la Mare de Déu de Gerb /  Església vella de Sant Salvador de Gerb / Església del Poble Vell / Capella de Santa Maria i Sant Antoni de Gerb - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 29/04/2016:

Circulant per la carretera LV-9046 (Balaguer / Gerb) en un lloc (41 49 33.3 00 48 04.1) situat entre els PK 0 i 1 hi ha una sortida de la carretera, sense informació, per on continuarem.

Llavors ens trobarem circulant per un camí de terra, transitable, que en un curt recorregut, en pujada, ens situarà al davant d'un dipòsit de notables dimensions. Hem donat la volta al cotxe, disposant-lo per la tornada i hem aparcat en la petita zona disponible.

Al costat mateix del dipòsit hi ha el començament d'un evident caminoi, que s'enfila ràpidament per la faldilla de la muntanya, per on hem continuat, a peu.

Mig amagats per la vegetació baixa, hi ha un bon nombre de senders, que muntanya amunt i muntanya avall, permeten passejar-se pel lloc, de manera incòmoda.

Tal i com havíem comentat, hi ha un bon grapat de restes de l'antic Gerb, difícilment identificables ...

Localització: En aquest cas concret, en el nostre mapa hem introduït les dades d'un punt qualsevol de la localitat de Gerb, sense cap relació directa amb una suposada posició de les restes d'aquesta capella.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

“ Descripció

L'antiga església parroquial de Gerb, juntament amb el castell de Gerb, estava situada al lloc anomenat Gerb Vell, al cim del turó que domina l'actual població.

Aquesta església parroquial apareix a la documentació escrita a finals del segle XI com a església del castell amb advocació a Sant Salvador i cedida en alou a Santa Maria de Solsona. La denominació alternativa es deu a que aquesta església acollí fins a inicis del segle XX el retaule gòtic de la Mare de Déu i Sant Antoni, del segle XIV, actualment exposada al MNAC.

Segons una descripció del segle XIX, extreta del llibre de consuetuds de Gerb, l'església de Sant Salvador era d'una sola nau, orientada d'est a oest amb el presbiteri a llevant i la porta principal a ponent. El retaule gòtic omplia la paret del fons d'una capella lateral que s'obria al costat de l'Evangeli, a prop del presbiteri. En els murs de l'església hi havia quatre imatges sepulcrals, dues d'home i dues de dona, amb els braços estirats i encreuats a l'alçada del ventre.

El poble i l'església foren enderrocats a principis del segle XX quan es va decidir reconstruir el poble en un lloc més accessible.

Actualment, del poble vell en queden diverses restes constructives en pedra i maçoneria de morter de calç escampades pel cim del turó.

Els únics edificis observables al cim del turó de són, d'una banda, un amb planta rectangular, de 14 per 10 m, en el vessant oest del turó, a uns 30 m a ponent de les restes del castell, orientat de nord a sud, amb els angles reforçats amb aparell de carreus irregulars, i murs de maçoneria i un mur mitger que divideix longitudinalment l'espai interior.

Unes altres restes documentades consisteixen en un mur de maçoneria amb una porta que afronta a llevant.

Notícies històriques

L'església de Sant Salvador de Gerb apareix a la documentació escrita per primera vegada l'any 1082, en una escriptura de donació de béns en la què el comte Ermengol IV d'Urgell cedia a Mir Arnau una sèrie de béns immobles dins del terme del castell de Gerb; segons aquest document, entre els béns cedits figurava la “torre roja”, la qual afrontava per una banda “...in alodio Sancti Salvatoris”.

El comte d'Urgell Ermengol IV havia fet bastir el castell de Gerb com a base de la futura conquesta de Balaguer i el 1102 el bisbe Ot de la Seu d'Urgell consagrà l'església de Sant Salvador.

A mitjan segle XII, el 1151, una butlla del papa Eugeni III declarava l'església de Gerb pertanyent a Santa Maria de Solsona, domini sota el qual estigué fins el segle XIII. A finals d'aquest segle, el 1279, i a finals del XIV, el 1391, surt esmentada en les relacions de la dècima recaptada a la diòcesi d'Urgell.

A finals del segle XIX els gerbolins decidiren abandonar i enderrocar el nucli històric de Gerb i construir noves cases a la zona baixa del poble. Entre el 1900 i el 1910 es bastiren les noves cases del poble. El 1907 es consagrà la nova església amb la mateixa advocació a Sant Salvador i una capella dedicada a Sant Antoni i la Mare de Déu.

Prèviament s'havia enderrocat l'església feta bastir per Ermengol IV. Duran i Santpere dóna notícia que, per sufragar la construcció de la nova església de 1907, es vengué el retaule gòtic del segle XIV que, després de passar per les mans de l'antiquari Babra de Barcelona, ingressà el 1931 al Museu de la Ciutadella, antecedent de l'actual MNAC”