Capella de la Mare de Déu de les Arenes – Castellar del Vallès / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellar del Vallès, població i municipi de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 10/10/2013:

Procedents de Castellar del Vallès i circulant per la carretera B-124 en sentit nord – Sant Llorenç de Savall, entre els PK 13-14, en un lloc situat a 41 38 49.02 E 02 03 16.48, hi ha una sortida a l'esquerra de la carretera, amb una indicació: Mare de Déu de les Arenes.

Deixem la B-124 i accedim a una ampla planura, on deixarem aparcat el vehicle.

Al fons de la placeta hi ha unes discretes escales amb graons de fusta, preludi del camí que accedeix a l'ermita.

En cinc minuts de caminada, sense cap dificultat, arribarem a tocar l'edificació, edificada en una bonica contrada.

“ Descripció

Edifici romànic d'una sola nau amb absis semicircular sense decoració externa. Presenta grans contraforts a la façana de migdia, on es troba l'antic accés del temple, una porta amb arc de mig punt actualment tapiada.

Adossada a la paret nord hi ha la casa dels ermitans, de construcció molt posterior i amb coberta d'una inclinació, vers l'església, trencant l'harmonia estètica. L'actual façana, a ponent, està arrebossada i el campanar, és d'espadanya. Aquests dos elements són de construcció moderna.

Fins l'any 1936 hi havia un retaule del segle XVII i una imatge de la Verge, romànica del segle XI, ambdós foren destruïts. L'actual imatge és una reproducció feta l'any 1941.

Notícies històriques

La Capella de la Mare de Déu de Les Arenes es troba situada al peu de la muntanya de Sant Llorenç de Munt, a la part oriental, i a la banda dreta el riu Ripoll.

El lloc de Les Arenes es troba ja citat en documents del segle X i formava part per tant, de la parròquia de Sant Feliu del Racó.

Malgrat no disposar de gaires notícies del període medieval de la zona de Les Arenes, es creu que la presència de l'Església de Santa Maria sembla obeir les necessitats de culte religiós d'un nucli de pagès.

La documentació de l'església data del segle XII. L'any 1126 es troba com a obra dels Monjos de Sant Llorenç de Munt. L'any 1141 és documentada com una capella construïda per un tal Guillem d'Horta. La capella es troba situada en una cruïlla que uneix els nuclis poblats de la conca del Ripoll i era molt sovint visitada pels vianants. Després, a causa de la forta davallada demogràfica que posà el país durant la Baixa Edat Mitjana, repercutí molt en tot el massís de Sant Llorenç, i la capella perd el seu caràcter inicial i adopta funcions d'ermita.  Tot i així, la Capella de Les Arenes ha estat un lloc molt freqüentat pels habitants de la comarca.

Els ermitans tenien el tractament de frare i vestien hàbit. Eren designats pel rector de Sant Feliu del Racó i podien residir a la casa annexa a l'església, conrear les terres de l'ermita i realitzar certes funcions religioses i de culte. En el període de 1718-1751 hi havien cinc ermitans.

Actualment casa i capella resten tancades.”

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per visitar:

Una estona abans d'arribar al lloc on diem que sortim de la B-124, a la dreta de la carretera (41 38 27.30 02 03 25.28) hi ha també una sortida, amb un indicador “Les Arenes”, que accedeix a una planura, més extensa que l'anterior, i que en dies festius està bastant concorreguda per vehicles i famílies. En un dels costats hi ha un petit pont que sembla ser que salva un rierol ...

En realitat desconeixem que hi ha pels voltants, però deixem constància d'aquesta situació.